fbpx

Очакват ни години на слаб растеж, съчетан с високи лихви

Кристалина Георгиева официално встъпи в длъжността управляващ директор на Международния валутен фонд

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че международното сътрудничество в един разделен свят е от съществено значение по време на бавен глобален растеж, който ще продължи с години заедно с високи лихвени проценти.

Инфлацията все още е висока и това налага лихвените проценти да останат високи, изливайки още повече студена вода върху растежа, който вече е бавен с 3%“, посочва Георгиева по време на дискусия на годишната конференция на Инициативата за бъдещи инвестиции в Рияд, цитирана от Ройтерс.

Сътрудничеството в един фрагментиран свят е ключово за растежа и „наистина е въпрос с най-висок приоритет“, изтъква Георгиева.

Разходите за фрагментацията бяха много значителни. „В много случаи сме демонстрирали, че говорим за намаляване на около 12% от световния БВП“, добавя тя, без да посочи времева рамка.

По думите й правителствата трябва да реагират на по-ниския глобален растеж чрез прилагане на „силни буфери чрез данъчни политики, които гарантират приходи, и политики на разходите, които гарантират инвестиции в човешки капитал в дългосрочен план“. Глобалните лидери също имат отговорност да „говорят истината на властта“, убедена е тя.

Имаше широка промяна на отношението срещу глобализацията, въпреки че тя утрои размера на световната икономика и извади 1,5 милиарда души от бедността, „защото не всички се възползваха“, изтъква Георгиева като заявява: „Не сме си свършили работата както трябва, за да осигурим възможности за хората от губещата страна“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"