fbpx

Публичните дружества – решение за редица ключови проблеми в София

Публичните дружества са инструментът, с който могат да бъдат решени някои от ключовите проблеми в столицата, коментира пред ИЖ доц. Теодор Дечев.

Тези дружества, които са листнати на борсата, акциите им се котират и отговарят на изискванията на Закона за предлагане на ценни книжа са най-добрият инструмент както за набиране на капитал за важен инвестиционен проект, така и от гледна точка на прозрачността и отчетността пред инвеститорите и обществото, категоричен е Дечев, който в ролята си на кандидат-кмет на София, издигнат от БСДП, смята, че има редица важни и приоритетни за столицата проекти, които магат да бъдат реализирани именно от публични дружества.

Един такъв е свързан с енергийното осигуряване на столичани чрез разполагане на фотоволтаици върху панелните сгради. Дечев уточнява, че става въпрос както за покривни, така и за фасадни фотоволтаици, като последните биха решили два въпроса – енергиен и естетически – в големите квартали на София с натрупвания на панелни сгради. По думите му най-новите поколения фотоволтаици произвеждат електроенергия, чиято себестойност може да е по-ниска и от тази на атомните електроцентрали.

Теодор Дечев обръща внимание и на един друг проблем, свързан отново с панелните блокове – собствеността на земята под тях. Това е доста разпространен казус в София за тези панелки, които са строени преди 10 ноември 1989 година. За тях хората, които са си купили апартаменти имат нотариален акт, в който обаче не фигурира идеалната част от терена под блока. Макар че според Дечев едва ли ще се случи нещо драматично – срутил се панелен блок няма – редно и честно е да бъдат установени колко са тези случаи, а те са много и да бъдат решени, като хората си получат тези идеални части, без да плащат. И не защото общината трябва да прави подаръци, изтъква той, а тъй като едно време, когато новите собственици са си купували апартаментите, са го направили със заблудата, че си купуват и идеалните части.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"