fbpx

Забавяне на търсенето в Европа намали още цените на петрола

Цената на петрола се понижава за четвърти пореден ден, тъй като опасенията за забавяне на търсенето в Европа компенсират притесненията от прекъсвания на доставките в Близкия изток, произтичащи от конфликта Израел-Хамас в Газа, съобщава Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent паднаха с 28 цента, или 0,3%, до 87,79 долара за барел, докато фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate намаляха с 31 цента, или 0,4%, до 83,43 долара за барел.

Данните за бизнес активността в еврозоната отбелязаха изненадващ спад този месец, което предполага, че блокът може да изпадне в рецесия, създавайки спирачка върху перспективите за търсенето на петрол. Като цяло петролните рафинерии в региона консумират по-малко суров петрол, отколкото преди година на фона на слаб икономически растеж, показват данните на Euroilstock, цитирани от агенцията.

Държавите настояват за пауза или прекратяване на огъня в боевете между Израел и Хамас в Ивицата Газа, така че хуманитарната помощ да може да бъде доставена на обсадените палестински цивилни, а лидерите на САЩ и Саудитска Арабия обсъдиха във вторник усилията за предотвратяване на разширяването на конфликта до евентуално включване основен производител Иран.

Не можем да твърдим с някаква увереност, че премията за геополитически риск, свързана с конфликта Израел-Хамас, се е разсеяла значимо и трайно“, коментира каза Вишну Варатан, ръководител на икономиката и стратегията в Mizuho Bank. По думите поевтиняването на петрола се дължи поредимно на сигналите, идващи от еврозоната, отколкото с облекчаването на свързаните с войната заплахи за прекъсване на доставките.

Цените на суровия петрол може да намерят известна подкрепа, тъй като висшият парламентарен орган в Китай, най-големият вносител на петрол в света, одобри законопроект за издаване на държавни облигации на стойност 1 трилион юана (137 милиарда долара), както и позволение за местните правителства да емитират нов дълг от своята квота за 2024 г., за да стимулират икономика. Но търсенето на суров петрол в Китай може да бъде ограничено, тъй като Пекин постави таван за капацитета си за рафиниране на петрол от 1 милиард метрични тона до 2025 г., за да рационализира своя огромен сектор за преработка на петрол и да ограничи въглеродните емисии.

Намаляващите запаси от суров петрол в САЩ, най-големият потребител на петрол в света, също подкрепиха цените. Запасите в САЩ са намалели с около 2,7 милиона барела през седмицата до 20 октомври, сочат източници от пазара, цитиращи данни на Американския петролен институт във вторник.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"