fbpx

ЕС забрани реекспорта на руски втечнен природен газ

Страните от Европейския съюз са се споразумяли за 14-ия пакет от санкции срещу Русия заради войната й в Украйна, което вклучва и първи ограничения за руския газ, съобщава Ройтерс.

Пакетът забранява реекспорта на руски втечнен природен газ (LNG) във водите на ЕС, но не забранява вноса, както блокът направи през 2022 г. за руския морски петрол. Припомня се, че и някои страни от ЕС все още внасят тръбопроводен газ от Русия през Украйна.

Експерти от газовия пазар обаче казват, че мярката няма да има голямо въздействие, тъй като трансбордирането на газ през пристанищата на ЕС за Азия представлява само около 10% от общия руски износ на LNG.

Пакетът санкционира и три руски проекта за втечнен природен газ и включва клауза, предназначена да позволи на Швеция и Финландия да анулират руски договори за втечнен природен газ, казаха дипломати.

Белгия, която е ротационен председател на ЕС до 1 юли, обявява в X, че пакетът „увеличава максимално въздействието на съществуващите санкции, като затваря вратичките“.

„Този тежък пакет допълнително ще лиши Русия от достъп до ключови технологии. Той ще лиши Русия от допълнителни енергийни приходи. И ще се справи със сенчестия флот на президента Владимир Путин и сенчестата банкова мрежа в чужбина“, посочва председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

Страните обсъждат новите мерки повече от месец, като в крайна сметка смекчиха едно от предложенията на Комисията, насочено към предотвратяване на още повече заобикаляне, по настояване на Германия.

Отпадналата мярка би принудила дъщерните дружества на компании от ЕС в трети страни да забранят договорно реекспорта на стоките си за Русия. ЕС се стреми да спре потока от технологии с двойна употреба като чипове за перални машини, които биха могли да бъдат използвани от Русия за военни цели. Дипломат от ЕС каза, че Германия е поискала оценка на въздействието и мярката може да бъде включена на по-късна дата.

Пакетът също така затяга мерките срещу сенчестия флот, чрез който Москва успява да изнася големи количества петрол, заобикаляйки ценовия таван, наложен от Г-7. Държавите от ЕС добавиха нови танкери към списъка на санкционираните субекти, както и най-малко два руски кораба, превозващи военно оборудване от Северна Корея.

Общо 47 нови юридически и 69 физически лица са добавени към списъка със санкции на ЕС, с което общият им брой достигна 2200. Очаква се пакетът да бъде официално одобрен на срещата на външните министри на ЕС в понеделник, посочват дипломати пред Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"