fbpx

Есенна прогноза: 4% растеж на БВП и 2.2% инфлация

През 2021 г. реалният растеж на БВП се прогнозира да достигне 4%, а през 2022 г. – 4.9%. Ускорението на икономическия растеж за следващата година ще се дължи на инвестициите. Публичните инвестиции ще бъдат подкрепени от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), а частните – от подобрението на икономическата среда и повишеното търсене. Потреблението на домакинствата ще има по-умерен темп на растеж през 2022 г., поради високата база от 2021 г. и лекото забавяне в нарастването на доходите.

Това сочи есенната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите. Тя отчита силното икономическо възстановяване в глобален план и в частност в Европа през първото полугодие на 2021 г. Тази благоприятна тенденция ще продължи и през следващата година, но с изчерпване на базовия ефект от кризата,  предизвикана от разпространението на COVID-19 и предприетите ограничителни мерки, както и с постепенно преминаване към фискална консолидация, се очаква годишните растежи на БВП на света и на основни търговски партньори на България да се забавят в периода 2023–2024 г.

Прогнозата е изготвена при допускане, че изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост на България ще започне през 2022 г. 

Очаква се средногодишният брой на заетите през 2021 г. да остане почти на нивото от предходната година – увеличение с 0.1%, докато през периода 2022–2024 г. се предвижда ускорен растеж на този показател, повлиян от преустановяването на негативното влияние на COVID-19 върху икономиката и ефектите от НПВУ върху заетостта и безработицата в страната.

Оценките за нарастването на доходите от труд в средносрочен хоризонт са ревизирани във възходяща посока. Повишението на компенсацията на един нает се прогнозира да достигне 8.8% през 2021 г. и 7.8% през 2022 г. 

Очакванията в есенната прогноза са за по-силно поскъпване на петрола и неенергийните суровини през 2021 г. в сравнение с допусканията през пролетта. Нарастването на общото равнище на потребителските цени ще продължи да се ускорява и в края на 2021 г. инфлацията ще достигне 3.8%, а средногодишната инфлация 2.2%. За следващата година се прогнозира ускорение на средногодишната инфлация до 2.6%, докато тази в края на годината да се забави до 2%.

Прогнозата сочи още, че през следващата година рискът за по-нататъшно повишение на международните цени на суровините и стоките се засилва все повече  поради прекъснатите вериги за доставка. С това допускане е разработен алтернативен сценарий, като е оценено отражението върху основни макроикономически показатели.

Прогнозата за кредитите за 2021 г. е ревизирана възходящо спрямо пролетната. Годишното нарастване на вземанията от предприятия се прогнозира да бъде около 4.1%, а на вземанията от домакинствата – 10.3%. Кредитът за нефинансови предприятия ще се ускори в периода 2022–2023 г., в синхрон с възстановяването на частните инвестиции, подкрепени и от НПВУ.

Изтъква се, че прогнозата е зависима от развитието на епидемичната обстановка както в страната, така и в световен план. Важна предпоставка за нейното реализиране е поддържането на относително ниски нива на разпространение на вируса и ограничено въздействие от протичането на пандемията върху икономиката.

Риск пред прогнозата в периода 2022–2024 г. е реализирането на инвестициите по линия на проектите в НПВУ и на проектите финансирани от европейските фондове.

Риск пред прогнозата от технически характер, е предстоящата ревизия на историческите данни по националните сметки план, която Националният статистически институт ще направи към края на октомври и която може да наложи промяна на прогнозираната номинална стойност и динамиката на БВП и на неговите компоненти.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"