fbpx

ЕЦБ притеснено очаква силен ръст на заплатите в еврозоната

Растежът на заплатите в еврозоната се очаква да бъде „много силен“ през следващите няколко тримесечия, но реалните заплати все още вероятно ще намаляват предвид бързата инфлация, се посочва в икономическия бюлетин на Европейската централна банка, цитиран от Ройтерс.

Историческият скок на инфлацията ерозира реалните доходи през последните две години и фирмите най-накрая започват да коригират заплатите, което води до опасения, че високата инфлация може да се запази, ако заплатите се коригирата на по-постоянна основа.

Ръстът на заплатите през следващите няколко тримесечия се очаква да бъде много силен в сравнение с историческите модели“, заключава публикацията на ЕЦБ. „Това отразява стабилните пазари на труда, които досега не са били съществено засегнати от забавянето на икономиката, увеличенията на националните минимални заплати и известно наваксване между заплатите и високите нива на инфлация.“

Но очакваното икономическо забавяне и несигурността относно перспективите вероятно ще окажат натиск върху растежа на заплатите в близко бъдеще, твърдят икономистите.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард наскоро заяви, че заплатите вероятно нарастват с по-бързи темпове от прогнозираното и ЕЦБ трябва да спре това да повишава дългосрочните инфлационни очаквания.

Въпросната статия в бюлетина на банката обаче изглежда, че омаловажава опасенията относно заплатите, като твърди, че реалните доходи ще продължат да спадат, тъй като инфлацията ще бъде по-висока и от силното увеличение на номиналните заплати.

Реалните потребителски заплати сега са значително по-ниски, отколкото преди пандемията и е вероятно да паднат още през следващите месеци“, изтъква ЕЦБ в статията си и добавя, че „това може да накара синдикатите да поискат по-високи увеличения в предстоящи преговори, особено в сектори с по-ниски заплати.“




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"