fbpx

Еврокомисията иска още една година газови икономии в ЕС

Европейската комисия предложи удължаване с една година на изтичащата извънредна мярка за ограничаване търсенето на газ, за да помогне на страните от съюза да преминат през следващата зима, съобщава Ройтерс.

Европа излиза от зимата с по-стабилни енергийни доставки, отколкото бяха опасенията миналата година, след като Русия прекъсна повечето газови доставки в месеците след нахлуването си в Украйна – свивайки доставките и предизвиквайки рекордно високи цени.

Комисията иска страните да удължат от април до март 2024 г. доброволната цел за ограничаване на търсенето на газ с 15% спрямо средното им потребление за 2017-2022 г. Действието на целта изтича в края на настоящия месец март. Това идва на фона на преизпълнението на целта, след като страните от ЕС намалиха комбинираното си потребление на газ с 19% от август до януари 2023 г., подпомогнати от необичайно топлата зима.

Покачващите се цени помогнаха за ограничаване на промишленото производство, а ЕС и националните правителства насърчиха потребителите да намалят потреблението на енергия. В резултат на това Европа наближава края на зимата с необичайно високи нива на газ в хранилищата.

Те също така имат по-стабилна перспектива за доставки след бързото разширяване на възобновяемата енергия, за да помогнат за изместването на руския газ и изграждането на инфраструктура за поемане на внос на гориво от алтернативни доставчици.

Рисковете остават, включително студено време или повишено търсене на газ от Китай, което може да намали предлагането на европейските купувачи.

Комисията изтъква, че е необходимо постоянно ограничаване на търсенето на газ, ако страните искат да запълнят газовите си хранилища до 90% от капацитета си до ноември – обвързваща цел, за която ЕС се споразумя миналата година, за да се предотврати зимният недостиг.

Очаква се министрите на енергетиката на ЕС ще обсъдят целта на среща в Брюксел на 28 март.

Според длъжностни лица от Брюксел, цитирани от Ройтерс, не всички страни са съгласни с удължаването на мярката – въпреки че тя изисква подкрепа от държави-членки на ЕС, представляващи най-малко 65% от общото население на блока и изглежда много вероятно да получи одобрение.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"