fbpx

Еврокомисията с претенции към Microsoft за нарушаване на антитръстовите правила

От Европейската комисия са информирали Microsoft за предварителното си становище, че компанията е нарушила антитръстовите правила на ЕС, като е обвързала своя продукт за комуникация и сътрудничество Teams с популярните си приложения за производителност, включени в пакетите за бизнеса Office 365 и Microsoft 365.

Teams е базиран на облак инструмент за комуникация и сътрудничество. Той предлага функционалности като съобщения, обаждания, видео срещи и споделяне на файлове и обединява инструментите за работното място на Microsoft и трети страни и други приложения.

Доставчиците на софтуер за бизнес приложения, включително Microsoft, все повече разпространяват този софтуер като софтуер услуга („SaaS“), т.е. софтуер, хостван в облачна инфраструктура по избор на доставчика. По принцип облачните изчисления позволяват на новите играчи на пазара да предлагат SaaS решения, а на клиентите да използват различен софтуер от различни доставчици. Microsoft обаче има бизнес модел, ориентиран към пакета, комбиниращ множество типове софтуер в едно предложение. Когато Teams е пуснат, Microsoft го включи в своите широко използвани пакети за производителност, базирани на облак, за бизнес клиенти Office 365 и Microsoft 365, обяняват от Комисията.

Предварително ЕК констатира, че Microsoft е доминиращ в световен мащаб на пазара за SaaS приложения за производителност за професионална употреба.

Изтъква се загриженост, че поне от април 2019 г. Microsoft обвързва Teams със своите основни приложения за производителност SaaS, като по този начин ограничава конкуренцията на пазара за продукти за комуникация и сътрудничество и защитава пазарната си позиция в софтуера за производителност и своя ориентиран към пакетите модел от конкурентни доставчици на отделен софтуер.

ЕК допуска, че Microsoft може да е предоставила на Teams предимство при разпространението, като не е дала на клиентите избор дали да получат или не достъп до Teams, когато се абонират за техните SaaS приложения за продуктивност. Това предимство може да е било допълнително изострено от ограниченията на оперативната съвместимост между конкурентите на Teams и предложенията на Microsoft. Поведението може да е попречило на съперниците на Teams да се конкурират и на свой ред да правят иновации в ущърб на клиентите в Европейското икономическо пространство.

Ако бъдат потвърдени, тези практики биха нарушили член 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз („ДФЕС“), който забранява злоупотребата с господстващо положение на пазара.

Припомня се, че след като Комисията започна производство през юли 2023 г., Microsoft е въвел промени в начина, по който разпространява Teams. По-специално, Microsoft започна да предлага някои пакети без Teams. Комисията установява предварително, че тези промени не са достатъчни, за да отговорят на опасенията й и че са необходими повече промени в поведението на Microsoft за възстановяване на конкуренцията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"