fbpx

Европа ударно внася руски втечнен газ

Западноевропейските правителства се стремят да намалят енергийната си зависимост от Русия след избухването на войната в Украйна, но когато става дума за газ, те все повече заменят доставките по тръбопроводи с нейния втечнен природен газ (LNG).

Ройтерс представя свой анализ, според който повече от една десета от руския газ, доставян преди по тръбопроводи до Европейския съюз, е заменен с LNG, доставян вече в пристанищата на ЕС.

Повишението е отчасти резултат от отстъпките, сочат източници от индустрията и търговията. Частният руски производител Новатек миналата година продава товари на намалени цени в ЕС, отхвърлени от купувачи в други части на света, докато държавният Газпром увеличи износа от новия си проект за втечнен природен газ Портовая, компенсирайки намаляващите си доставки по тръбопроводи на запад.

Испания, която разполага с най-големия флот от терминали за внос в ЕС и преди това не е внасяла руски газ по тръбопроводи, се превърна в най-големия реекспортьор на руски доставки по море.

Статистиката на ЕС и изчисленията на Ройтерс показват, че нарастването на LNG е увеличило дела на руския газ в доставките на ЕС обратно до около 15%, след като вносът по тръбопроводи от Газпром е паднал след войната до 8,7% от 37% от доставките на газ в ЕС.

Русия е изпратила повече от 15,6 милиона метрични тона (mt) руски втечнен природен газ към пристанищата на ЕС миналата година, според компанията за анализ на данни Kpler, което е леко увеличение спрямо 2022 г. и скок от 37,7% в сравнение с 2021 г.

Увеличението не нарушава законодателството на ЕС, тъй като западноевропейските правителства наложиха санкции върху петрола след избухването на войната в Украйна през февруари 2022 г., но не направиха същото за природния газ. Вместо това Европейската комисия призова за доброволно спиране на целия внос на руски горива до 2027 г.

Преминаването от тръбопровод към внос на втечнен природен газ обаче има значителни екологични измерения, тъй като е необходима енергия за газифициране, транспортиране и повторно втечняване на горивото – тенденция, която противоречи на целта на ЕС за достигане на нетни нулеви емисии на парникови газове до 2050 г.

Фактът, че описанията на една доставка показват само предишните дестинации на товарите, а не крайния произход, означава, че втечнен природен газ, пристигащ в Белгия, Франция, Испания и Холандия, губи руския си етикет – което може да възпре купувачите – преди да бъде транспортиран във вътрешността на страната или презареден на други кораби.

В края на 2023 г. независими търговци са продавали руски обеми на испанския пазар с отстъпка от 1 евро ($1,07) за мегаватчас (MWh), по-евтино от европейската референтна цена TTF, са заявили източници от индустрията и търговията пред Ройтерс. Това се равнява на спестявания от приблизително 920 000 евро за типичен товар на стойност 41 милиона евро на спот цени, показват изчисления на Ройтерс.

Тази година прилаганата отстъпка е между 30-50 евроцента, посочват източниците на агенцията.

Данните за продажбите са частни, но сателитите за проследяване на кораби показват, че четири швейцарски търговски фирми са купили и продали 1,3 милиона тона руски LNG в Испания миналата година. Това включва товар, първоначално предназначен за Аржентина, преди опасенията относно санкциите върху финансовите транзакции с Русия да спрат продажбата.

Големи испански енергийни компании, включително Repsol, Cepsa, Endesa и Iberdrola, заявяват, че не купуват директно руски газ. Главният изпълнителен директор на Endesa Хосе Богас обаче не изключи, че може да има такива обеми, закупени от трети страни.

Руският внос промени енергийния профил на Испания и ЕС. През 2023 г. 5,08 mt, внесени от Русия, леко повишиха общия обем газ, изнесен от Испания за 21 страни по света, включително някои членки на ЕС.

До февруари 2022 г. по-голямата част от газа, доставян от Русия в Европа, пристигна през газопровода „Северен поток“ в Германия. Сега той се доставя в западната периферия на Европа и си проправя път навътре, обръщайки предишния поток от изток на запад.

3,6 милиона тона руски внос на втечнен природен газ от Франция миналата година представляват 41% от нетния износ.

Когато се добавят обемите, изпратени на изток от Португалия и Испания, целият газ, който Франция транспортира до Белгия и Германия, и почти половината от това, изпратено до Швейцария и Италия, може да се припише на руски LNG, показват данни от мрежовите оператори.

Белгия е внесла около 4,8 милиона тона руски втечнен природен газ – почти двойно повече от обема, който пренесе по тръбопроводите в Холандия. Около 0,7 милиона тона са влезли през холандски терминали. Германия, която вече не внася директно руски газ, е крайната дестинация. Миналата година Германия е внесла 48,6% от своя газ по тръбопроводи от Белгия, Франция и Холандия, според федералния мрежов регулатор Bundesnetzagentur, цитиран в анализа на Ройтерс, според който до 13,7% от газа в германската мрежа може да бъде руски.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"