fbpx

Европейската военна индустрия е големият печеливш от войната в Украйна

Войната, която Русия води на прага на Европа вече излъчи големия победител на борсата: това е европейският военно-промишлен комплекс, чиито акции се повишиха поради направените поръчки и намеренията, заявени от правителствата, пише RFI.

Особено впечатляващ на борсата беше понеделник, 28 февруари. Акциите на всички големи европейски компании от военната индустрия скочиха нагоре, докато пазарът като цяло отбеляза спад: +12% на френската Thales, +8% на Dassault Aviation, +15% на италианската Leonardo, +18% на шведската Saab. На Франкфуртската борса цифрите бяха още по-впечатляващи: компанията Hensoldt, която е специализирана в производтвото на електроника за нуждите на Airbus, скочи с 42%, а по време на един сеанс – дори с 89%; Rheinmetall, производителят на танкове и БТР-и за НАТО – с 25%.

Коментари на канцлера Шолцот предния ден бяха в основата на тази еуфория.

Берлин е на път да се откаже от своята традиционна пацифистка неинтервенционистка политика и предвижда огромни разходи за модернизирането на армията си. Канцлерът обяви незабавното деблокиране на фонд от 100 млрд. евро и увеличаване на бюджета за отбрана на 2% от БВП, каквито са изискванията на НАТО към своите членове. Трябва да се подчертае, че германската армия има въпиюща нужда от това. Наскоро един германски генерал разкри безхаберието в Бундесвера – в момента войниците, разпложени в балтийските страни нямат дори униформи, подходящи за големите зимни студове. Този внезапен обрат към военното дело даде тласък на акциите на големите германски компании в отрасъла. Тази тенденция се наблюдава особено ярко, след като Москва започна да засилва напрежението, струпвайки войски по границата с Украйна.

Пробуждането на Германия и превъоръжаването на други европейски страни намира израз в увеличаването на поръчките към ВПК

Тук виждаме едно движение, станало особено осезаемо през последните месеци, за което свидетелстват скорошните военни поръчки на Финландия и Полша. Що се отнася до заявените от Германия намерения, изисква се много време, докато те придобият конкретен характер. В този отрасъл често са необходими години на напрегнати преговори и политически разговори преди една поръчка да стане факт. Досега Германия се дърпаше от големите европейски проекти, като например общата противовъздушна отбрана и следващото поколение френско-германски танк, но в неделя канцлерът смени позицията и ясно ангажира страната си по пътя на осъществяването на тези програми, които се изразяват в десетки и даже в стотици милиарди евро.

Доставките за Украйна също са причина за развитието на този пазар

След ЕС, Франция и Великобритания, Италия също на свой ред обяви за изпращането на военно оборудване, както и Финландия – страна, която не е членка на НАТО. Швеция ще изпрати ракетни установки и оборудване за украинските войници. От това ще се възползва Saab, което обяснява покачването на акциите му. Трябва да се отбележи, че Норвегия се отказва от ангажимента си да не изнася военно оборудване. Същото се отнася и за Германия, която досега забраняваше продажбата на оръжие в райони на военни действия. Rheinmetal ще увеличи шесткратно годишното си произвоство на муниции за танкове.

Така че големите европейски военни компании са вече на военна нога. Същото се отнася и за конкурентите им. Петте най-големи са американски и на тях се пада повече от половината световно производство на оръжия. Те също се надяват да се възползват от европейското превъоръжаване.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"