fbpx

Фалитът на SVB: един туит и всичко тръгва

Ултрабързият срив на Silicon Valley Bank и също толкова бързата реакция на властите за ограничаването му през уикенда показват в каква степен скоростта на обмена и предаването на информация е променила банковия свят, по-специално във високите технологии. Трябва да хвърлим светлина върху тази заразна криза, чиито корени са по-дълбоки от няколко туита, но която се разпространи със скоростта на едно кликване, пише в свой анализ France 24*.

За стартиращите фирми всички пътища водят към Silicon Valley Bank“, твърдеше американски предприемач пред Wall Street Journal. След 10 март и шумния срив на тази калифорнийска банка, пътищата изглежда водят право в стената. Това е достатъчно, за да се хвърли заплашителна сянка върху американския бял дроб на новата икономика.

Но регулаторните органи – Федералният резерв, Министерството на финансите и Агенцията за гарантиране на депозитите, решиха да се притекат на помощ на вложителите. Те обявиха в неделя, 12 март, федерална гаранция за около 175-те милиарда долара, съхранявани в касите на Silicon Valley Bank на името на хиляди стартиращи компании и инвеститори.

Един туит и всичко тръгва

Едва направено това съобщение, за голямо облекчение на дребния бизнес в американския IT сектор, друга банка от Силиконовата долина, Signature Bank, на свой ред затвори врати. Нови терзания сред инвеститори и собствениците на фирми и… нова реакция на властите, които още същия ден рапростряха гаранцията си и върху банковите сметки на Signature Bank.

За 48 часа американските финанси претърпяха поредица от безпрецедентни обрати. Вълнуващите събития за банкерите и брокерите припомниха най-мрачните часове от началото на кризата от 2008 г.

Но всичко се случи с още по-бесни темпове. Светкавичната реакция на регулаторите изглежда е успяла да ограничи икономическата шокова вълна засега, но цялата поредица от събития ще остане в историята като „първата bank run (банкова паника) в ерата на социалните медии“, твърдят някои сайтове като Fortune.

Според някои наблюдатели, този банков крах беше отчасти предизвикан от туит, публикуван на 23 февруари. „Лудост е да се мисли, че цялата тази история потенциално се дължи на туита на Бърн Хобарт в неговия блог“, казва Евън Армстронг, редактор в икономическия сайт Napkin Math.

Бърн Хобарт, изключително влиятелен блогър от Силиконовата долина, чийто блог се следи от повечето инвеститори във високотехнологичния сектор, каза в края на февруари, че банката на Силиконовата долина е била „в техническа несъстоятелност през последното тримесечие“.

Това, което се е случило, според привържениците на фаталистичната теория за туитовете на черната птица, е, че след това съобщение „целият микросвят на Силициевата долина започна да следи новините около тази банка много, много внимателно“, пише Fortune.

Когато SVB разкри на 8 март, че е загубила два милиарда долара и че се опитва да набере средства за укрепване на финансовото си здраве, инвеститорите, които стояха нащрек, започнаха да виждат мигаща червена светлина. „Големи имена в сектора като Сам Алтман, президент на Y Combinator, най-големият инкубатор за стартиращи компании в Съединените щати и Питър Тийл биха тревога“, подчертава финансовият анализатор Александър Барадез.

Не за всичко са виновни социалните мрежи

Възможностите на социалните мрежи бързо да разпространяват всякаква информация (слухове, съобщения, снимки, видеа) доведоха до лавинообразно публикуване на съобщения в Twitter и другите подобни мрежи. Призивите за теглене на средства от SVB нарснаха неконтролируемо в Slack, пише Wall Street Journal. „Винаги съм казвал, че Slack е опасен и неконтролируем, а сега виждаме резултата: тези съобщения допринесоха за колапса на една голяма банка!“, твърди Кевин Дръм, журналист, известен с блога си за взаимосвързаността между политика и икономика.

Няма съмнение, че социалните мрежи и новите технологии ускориха кризата в SVB и не само защото предизвикаха паниката със скоростта на един туит“, признава Александър Барадез.

Технологията също направи процедурата за банкови тегления много по-бърза. Можете да закриете сметката си посредством приложение на телефона или по имейл само за няколко часа. Това важи в още по-голяма степен за банка като SVB, повечето от чиито клиенти са свръхсвързани, припомня New York Times.

Това няма нищо общо с времето на „ипотечната криза в САЩ от 2008 г., когато банковите бягства имаха съвсем различен характер. Хората се редяха на опашки пред гишетата и всичко можеше да отнеме няколко дни, като по този начин се оставяше на властите известно време за реакция“, припомня Александър Барадез.

Но според него, не трябва за всичко да бъдат обвинявани социалните мрежи. „Съдбата на SVB така или иначе беше предопределена. Стойността на тази банка беше спаднала значително още през миналата година. Социалните мрежи просто позволиха да се забие последният пирон в ковчега”, смята Александър Барадез.

Проблемите на Silicon Valley Bank произтичат не толкова от паниката на клиентите, колкото от „лошото управление на риска, с твърде много пари, инвестирани в активи, чиято стойност е спаднала през последните месеци“, коментира той.

Контролиран ли е рискът от заразяване?

Сривът на SVB илюстрира тъмната страна на силата на социалните мрежи за финансовите пазари. От 2020 г. те допринесоха за изобилието на компании на фондовите пазари и по-специално значително увеличиха подкрепата за второкласни и третокласни листвани компании, като GameStop. Сега, когато борсовата ситуация се затяга, те играят същата усилваща роля.

Предстои да видим дали действията на властите ще успеят да убият още в зародиш това начало на банковата криза. Президентът на САЩ Джо Байдън изрази оптимизъм, като увери, че банковата система на САЩ като цяло „е стабилна“ и че рискът от заразяване е контролиран.

Наистина, скоростният провал на Silicon Valley Bank показа необходимостта за властите в ерата на социалните мрежи да реагират много по-бързо още от самото начало на борсовата паника. „И можем да кажем, че този път регулаторите показаха, че си дават ясна сметка за тази скорост на разпространение“, отбелязва финансовият анализатор.

Но отварянето на американската борса в понеделник показа, че този бърз отговор не е достатъчен за всички. Няколко други американски регионални банки започнаха катастрофално сесията като регистрираха спад на цената на акциите си, който, за някои от тях, надхвърли 70%.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"