fbpx

Фалстарт на 48-мия парламент, не успя да си избере председател

Безпрецедентно 48-то Народно събрание не успя да избере свой председател. До това се стигна след няколко гласувания, тъй като кандидатите бяха четирима – Росен Желязков, номиниран от ГЕРБ, Никола Минчев от „Продължаваме промяната“, Кристиян Вигенин от БСП и Петър Петров от Възраждане.

Още преди днешния ден се коментираше, че изборът на парламентарен шеф може да внесе известна яснота за формирането на някакво мнозинство в НС, около което да се мисли за съставяне на редовен кабинет.

От ГЕРБ изтъкнаха, че традицията и неписаното правило изискват първата по големина парламентарна група да излъчи председател, на което от ПП отговориха, че при фрагментиран парламент без ясни мнозинства е важен мажоритарният избор и личността на кандидата.

При първото гласуване никой от четиримата не получи повече от половината присъстващи депупатски гласове – Желязков 103, Минчев 74, Вигенини и Петров по 27.

Това доведе до продължаване на процедурата, по силата на която се прегласуват кандидатурите на двамата, получили най-много гласове – Желязков и Минчев. Преди това обаче от ГЕРБ поискаха 15-минутна почивка и поканиха на консултации председателите на останалите парламентарни групи.

При повторното гласуване Желязков събра 103 гласа, подкрепен единствено от ГЕРБ и ДПС, а Минчев 98 – гласовете на ПП, БСП и ДСБ. Тъй като никой от тях не получи повече от половината гласове в НС, отново не се стигна до избор. По този начин Вежди Рашидов, който като най-възрастен председателдства първото заседание, продължи да го води и взе на свой ред 15 минути почивка.

След няколкочасови дебати по общи въпроси, изпълнени с взаимни обвинения и квалификации – основно между ГЕРБ и ПП, процедурата по гласуването бе повторена, но отново депутатите не успяха да изберат председател. Вторият опит обаче донесе един нов елемент – ДПС номинира Йордан Цонев, който естествено не успя да събере достатъчно гласове за едно от първите две места, където отново бяха Никола Минчев със 73 гласа и Росен Желязков с 67. При второто гласуване само между тях двамата ДПС обаче не подкрепи, както първия път кандидата на ГЕРБ, а се въздържа, което даде простор на някои анализатори да прогнозират и спекулират.

След втория неуспешен опит за избор на председател, влошил още повече безпрецедентната ситуация, председателстващият Вежди Рашидов „спря часовника“ и обяви почивка да 10 часа на утрешния 20 октомври, когато парламентът ще се събере отново, за да продължи с опитите си да избере свой председател.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"