fbpx

Пазарът на торове леко се нормализира

Цените на торовете предизвикват тревогата на много фермери повече от година. Но искрица надежда се появява. Цените на определени суровини са паднали, а други остават тясно обвързани с геополитическата ситуация, анализира RFI.

Въпреки войната в Украйна, потоците, които идват, от региона не са пресъхнали. „Тор ще има за всички“, уверява търговец. Всъщност няма официална забрана за транспорта на руски торове. Основната пречка пред движението на руските кораби е нежеланието на застрахователите, които не искат да носят риска за пратки, напускащи руските пристанища. Но от шест месеца значителни количества продължават да излизат от страната: двата основни производителя Phosagro и Eurochem успяват да захранват филиалите си в Европа, Бразилия и САЩ, твърди нашият събеседник.

ОСР увеличава предлагането си за Африка

Запазването на предлагането се отразява на цените на поташа, чието производство в Канада се увеличава. Цените на DAP (комплексен минерален тор) също паднаха. Този тор, който струваше 1000 долара за тон преди няколко месеца в Индия, сега се продава за 680 долара. Това е спад от 30%.

Лошото обаче са цените на азотните торове, уреята и селитрата, които не падат, защото са тясно свързани с цената на газа. Тя е толкова трудна за понасяне, че няколко големи европейски завода трябваше да намалят или преустановят производството на тези торове. Около 70% от европейското производство на амоняк – който влиза в състава на уреята – е спряно от август, според асоциацията Fertilizer Europe.

Изходът за Африка може да бъде намерен на самия континент. И по-специално в Мароко: Office Cherifien des Phosphates (OCP) обяви в началото на седмицата, че иска да предостави през следващата година на страните от континента четири милиона тона, което ще позволи на мароканската компания да удвои продажбите си в Африка през 2023 г. в сравнение с 2021 година.

Това означава, че необходимите количества са налични. Но на каква цена, в това е въпросът.

Слухове за „забрана“ на износа на китайски торове

Цените зависят не само от транспорта от Русия, но и от това какво ще се случи в Китай. Появиха се слухове за пълна забрана за износа на торове, която може да бъде въведена през януари. Ако информацията се потвърди, решението може да окаже влияние върху пазара. Китай захранва Индия с урея и фосфатни торове.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"