fbpx

Фонд от 75 млн. паунда подпомага британски производители на ядрено гориво

Великобритания обяви, че нейният фонд от 75 милиона паунда, насочен към подпомагане на местното производство на ядрено гориво за електроцентрали и намаляване на зависимостта от руските доставки на уран, вече е отворен за кандидатстване, съобщава Ройтерс.

В момента Русия притежава около 20% от световния капацитет за преработка на уран.

Фондът ще предоставя безвъзмездни средства на предприятия, участващи в преобразуването на уран, ключов етап в процеса на създаване на ядрено гориво от метала. Процедурата ще остане отворена за кандидатстване до 20 февруари.

„Рекордно високите глобални цени на газа, причинени от незаконното нахлуване на Путин в Украйна, подчертаха необходимостта от повече местна възобновяема енергия, но също така и ядрена енергия, генерирана от Обединеното кралство – изграждане на повече централи и развитие на местни горивни мощности“, заявява министърът на енергетиката и климата Греъм Стюарт, цитиран от агенцията.

13 милиона паунда от фонда вече са отпуснати на завода за производство на ядрено гориво Springfields в северозападна Англия, съобщават от правителството.

Очаква се планираните добавки към капацитета за производство на ядрена електроенергия да намалят зависимостта на Великобритания от природен газ, който е захранвал около 45% от производството през 2021 г.

През ноември Великобритания заяви, че ще стане 50% акционер в ядрения проект Sizewell C, като предостави 700 милиона паунда финансиране на централата, планирана за Югоизточна Англия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"