fbpx

Френската футболна федерация с финансова задача за „петлите“ на Мондиала

Отслабена от кризата с Covid-19 и провала на Евро 2020, Френската футболна федерация разчита на Световното първенство в Катар, за да попълни касата си, изтъква в свой репортаж Capital.fr.

Всички помнят злополучната дузпа на Килиан Мбапе срещу Швейцария на осминафиналите на Европейското първенство през миналата година. Освен, че този пропуск донесе голямо разочарование за „петлите“ и техните привърженици, той отбеляза финансовия крах за Френската футболна федерация (FFF). Защото тя не се къпе в злато. Отслабена от две години здравна криза и намаляване на приходите от продажба на билети за 2018-2020 г. с 30,4 милиона евро, Федерацията дори представи първия си временен дефицитен бюджет за повече от двадесет години. В него за сезон 2021-2022 г. се отвори „дупка“ от 5,7 милиона евро.

Но с постепенното излизане от пандемията и със световното първенство в Катар, FFF може отново да се изправи на крака. За сезон 2022/2023 тя представи предварителен бюджет, близък до този от преди здравната криза, който би ѝ позволил да възстанови финансовия си баланс.

И за да стане това, Ноел Льо Грае, президентът на футболната федерация, вече си постави ясна цел за Мондиала в Катар. „Във временния бюджет посочихме четвъртфиналите като цел, но е добре да бъдем по-предпазливи“. Предпазливи, защото през лятото на 2021 г., по време на европейското, беше поставена същата цел за четвъртфиналите, но тя не беше постигната. Това доведе до намаляване на крайната печалба на „петлите“ с 2,5 милиона евро (френският отбор получи 12,5 милиона евро за участието си на осминафиналите на състезанието).

40 милиона евро в случай на победа

През тази година, ако френският тим осъществи поставената от президента на федерацията цел – участие на четвъртфиналите, той ще си тръгне с поне 16,3 милиона евро. Но въпреки тази цел минимум, Ноел Льо Грае, не крие по-големите си амбиции и вижда „сините“ в „четворката“ на полуфиналистите. В този случай FFF ще получи 26 милиона евро, ако завърши на 3-то място и 24 милиона евро, ако завърши на 4-то място. Участието на финала ще донесе 29 милиона евро. И накрая, ако френският отбор спечели надпреварата и грабне купата, ще осигури 40 милиона евро, които ще бъдат достатъчни, за да се попълни бюджетът на федерацията за настоящия сезон. Трябва да се има предвид, че каквато и да е сумата, която ще спечелят „сините“ по време на първенството, тя трябва да се намали с 16 милиона евро, които са бюджетът за участието на Мондиала в Катар.

Френската футболна федерация разчита на резултатите на националния отбор, за да балансира бюджета си за 2022/2023 година. Но основните ѝ приходи идват от наличието на множество твърде изгодни договори. Тя реализира търговски приходи в размер на 190,3 милиона евро. „Нетърговските“ приходи (принос от Професионалната футболна лига, УЕФА/ФИФА/държавна помощ и др.) възлизат на 66,1 милиона евро. Освен това FFF получи малък бонус от женския отбор на Франция, който донесе 1,17 милиона евро заради достигане до полуфиналите на Евро 2022. Общо прогнозният бюджет на FFF е приходи от 266,4 милиона евро и разходи 267,2 милиона евро.

И така, ще завърши ли световното първенство в Катар със „златен дъжд“ или с нова финансова катастрофа за сините и федерацията? Първата част на този въпрос получи позитивен отговор с победата в дебютния мач на „петлите“ срещу Австралия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"