fbpx

Г-7 реши за затваряне на въглищните централи до 2035 година

Министрите на енергетиката на държавите ог Г-7 са постигнаха споразумение да затворят своите електроцентрали, работещи с въглища, най-късно до 2035 г., което е значителна стъпка към прехода от изкопаеми горива, съобщи Ройтерс.

Имаме споразумение да спрем да използваме въглища през първата половина на 2030 г…. това е историческо споразумение“, е заявил британският министър за енергийната сигурност Андрю Бауи пред Class CNBC във видео, публикувано в X и цитиран от агенцията.

Срещата на министрите на енергетиката, организирана от Италия, която държи ротационното председателство на Г-7 тази година, се провежда на фона на демонстрации в Торино, защитаващи борбата с климатичснитге промени, издигнали лозунги „Те са 7, ние 99%“.

По-рано Ройтерс съобщи, че Италия, Съединените щати, Великобритания, Франция, Германия, Канада и Япония са обсъждали въпроса до късно в неделя, като една от страните все още се е противопоставяла на този ход, изтъква източникът на агенцията.

Сега италиански дипломатически източници посочват, че е постигнато техническо споразумение, което ще бъде включено в заключителното комюнике на енергийните министри от Г-7, за да се публикува във вторник в края на двудневната среща в Торино.

Освен че търси сделка за прекратяване на използването на въглища в производството на електроенергия, Рим също има за цел да стимулира усилията за развитие на капацитет за съхранение на батерии и стимулиране на инвестициите в електрическите мрежи. Г-7 може да посочи необходимостта от шесткратно увеличение на капацитета на батериите до 2030 г. спрямо нивата от 2022 г.

Ядрената енергия и биогоривата са два други въпроса в приоритетната част на дневния ред на Италия за срещата и тя иска да види и двата енергийни източника в окончателното комюнике сред опциите, които страните от Г-7 могат да изберат за намаляване на използването на изкопаеми горива в производството на електроенергия и транспорта, източници казаха,

Дясното италианско правителство е на позиция, че ядрената енергия трябва да играе роля в постигането на целта на страната за нулеви нетни емисии за 2050 г., въпреки че ядрената енергия беше отхвърлена на национален референдум през 2011 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"