fbpx

Свят без икономически растиж? Ние го познаваме, но надали го желаем

бизнес предприемачи

Трябва ли да произвеждаме по-малко и да потребяваме по-малко, за да спасим околната среда? Именно това се случва според последния World Economic Outlook на Международния валутен фонд (МВФ). Организацията показва, че множество структурни фактори тласкат света към нисък растеж, пише alternatives-economiques.fr.

Като следват традиционния икономически подход, експертите на МВФ правят преглед на възможния принос на труда и капитала за растежа. От гледна точка на труда, няма изненада: нарастването на населението спада почти навсякъде. Дори в 44% от страните по света то намалява като абсолютна стойност, особено в т.нар. напреднали страни. Тук трябва да добавим и застаряването, което намалява дела на населението в трудоспособна възраст. Всичко това допринася за по-малкото участие на фактора труд в растежа.

От гледна точка на капитала трябва да разберем психологията на собствениците на компаниите. МВФ констатира, че инвестициите са намалели с 40% в сравнение с периода от преди финансовата криза от 2007-2008 г. В резултат, оттогава инвестициите са спаднали с 2,3 процентни пункта във всички напреднали страни като цяло.

Спад в общата факторна производителност

Как може да се обясни този малък апетит на предприемачите? МВФ смята, че инвеститорите очакват много малък ръст на производителността през следващите години, което няма да им осигури приемливи равнища на доходност.

МВФ завършва своя анализ, като поставя на масата един последен елемент, като цяло слабо проучен, при който фокусът пада върху общата факторна производителност и по-голямата или по-малката ефективност, с която компаниите съчетават труда и капитала.

Забавянето ѝ започва преди няколко десетилетия, но напоследът се ускорява рязко: в периода 2001-2007 г. и 2020-2023 г. на практика тя намаля три пъти! Развитието на секторите с ниска производителност обяснява едва една трета от този спад (30%).

Основното идва от вътрешносекторната динамика: все по-малко знаем как да се справяме по-добре в рамките на компаниите. Осен това пропастта в отделните сектори между компаниите, които успяват, и тези, които не успяват, продължава да се задълбочава.

Към един друг свят без растеж?

Експертите на МВФ залагат на възможно завръщане към висок темп на нарастване на общата факторна производителност благодарение на изкуствения интелект. Но много от проведените наскоро проучвания показват нееднозначни резултати по този въпрос.

Американският икономист от турски произход Дарон Аджемоглу дава много ниски цифри за повишаването на общата производителност в Съединените щати. Същевременно, изследване на френското министерство на финансите показва, че „наличните емпирични разработки не са доказали значим статистически ефект на изкуствения интелект върху растежа“, поне за момента.

Свят без растеж, от който се нуждаем, за да можем да живеем на нашата планета, трябва да бъде този на един по-интензивен, от гледна точка на труда, начин на производство, като се дава приоритет на полезни стоки, здравословна храна и производство на зелена енергия. Този, който сега се налага, е резултат от застаряващ свят, със собственици, които не вярват в бъдещето, все по-малко са способни да се организират ефективно, с изключение на малък брой способни да заграбят вложеното по един твърде неравностоен начин, и всичко това в една непокътната система на производство.

Възможно ли е да се излезе от тази ситуация, като се дефинира един свят на „скромна производителност“?




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"