fbpx

Газът може да поевтинее с още 18% през май

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева анонсира на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), че цената на газа за май може да намалее с 18%, достигайки 79-80 лв. за мегаватчас.

В момента цената е 98 лв., а традиционни окончателно предложение на държавния доставчик ще бъде внесено в КЕВР на 1 май. Същият ден трябва да бъде и одобрено или отхвърлено от регулатора.

Председателят на КЕВР Иван Иванов изтъкна междувременно, цитиран от КлубZ, че до две седмици азербайджанската газова компания „СОКАР“ ще получи лицензия за дейността търговия с природен газ. Припомняме, Баку реши СОКАР да отвори свой офис в София.

Заключението на КЕВР е, че параметрите, заложени от „Сокар“ в бизнес плана за периода 2023-2027 г., осигуряват необходимите материални и финансови ресурси за изпълнение на лицензионните му задължения във връзка с дейността търговия с природен газ.

По думите на Иванов, това още повече засилва позициите на България като страна, която се явява изходна за доставката на природен газ за други страни в региона.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"