fbpx

Започва процесът за колективно договаряне и закупуване на природен газ за ЕС

Европейската комисия стартира първия по рода си процес, при който европейски компании ще регистрират своите нужди от закупуване на газ чрез механизма AggregateEU, за да се подготвят за съвместно закупуване на газ на ниво ЕС. Това е ключов крайъгълен камък за ЕС да се подготви за следващата зима, като презареди своето газово хранилище по координиран и навременен начин, използвайки колективната си пазарна сила, за да договаря по-добри цени с международни доставчици, коментират от Брюксел.

Регистрираните компании имат една седмица, до 2 май, за да отговорят на тази първа покана за агрегиране на търсенето. След подаване на исканията на отделните компании необходимите обеми ще бъдат обобщени и обявени за търг на световния пазар. След като механизмът AggregateEU съпостави общото европейско търсене с оферти от международни доставчици на газ, участващите компании ще влязат в преговори с доставчиците относно договорните условия за покупка и доставка на газ. Комисията няма да играе никаква роля в преговорите. Първите споразумения за покупка се очакват преди лятото.

Допълнителни търгове ще се провеждат редовно на всеки два месеца през следващия 12-месечен период. Остава отворена възможността компаниите да се включат в механизма AggregateEU. До момента са регистрирани 76 фирми, а други са в процес на записване. В допълнение, 11 компании са готови да предоставят услуги като централен купувач или агент.

Уточнява се, че Комисията няма да се занимава със закупуване на газ и няма да притежава газ. Всяко договаряне се извършва извън механизма и договорите за доставка няма да се подписват от Комисията, а по-скоро от участващите компании. Това е важно, за да се гарантира поверителността на транзакциите, да се запазят бизнес тайните и да се осигури съответствие с правилата на ЕС за конкуренцията. Правилата за конкуренция ще се прилагат за обмена на информация, който се извършва в рамките на съвместното закупуване на газ.

Чувствителната търговска информация трябва да се обменя само двустранно между Агента или Централния купувач, от една страна, и техните съответни индивидуални клиенти, от друга. Този двустранен обмен следва да бъде ограничен до това, което е необходимо за целите на договарянето и изпълнението на съответните споразумения за покупка на газ.

Ролята на Комисията е да създаде механизма AggregateEU, да проектира процеса на агрегиране и търгове с доставчика на услуги PRISMA и да се ангажира с държавите членки и компаниите, за да ги информира и насърчи тяхното участие. Комисията ще бъде информирана за резултатите от процеса на закупуване с някои споделени данни за проследяване и прозрачност.

Държавите-членки са поели ангажимент да участват в агрегирането на търсенето за минимум 15% от своите национални цели за съхранение на газ, което представлява около 13,5 милиарда кубически метра газ годишно. Целите за съхранение и съвместно закупуване на газ са договорени през 2022 г. като спешни мерки в отговор на въоръжаването на нейните енергийни доставки от Русия и на безпрецедентните цени на енергията след руското нахлуване в Украйна.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"