fbpx

Газът няма да поскъпне с 40% през януари

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

„Булгаргаз“ преосмисля исканото поскъпване на газа за януари. Според изпълнителния директор на компанията Деница Златена окончателното предложение на компанията ще е с поне 18 лева по-ниско от първоначалното (204 лв), тоест цена от 186.53 лева за 1000 куб. метра.

По този начин, ако КЕВР одобри предложението, природният газ ще поскъпне не с очакваните 40%, а с около 27 на сто спрямо декемврийската цена.

Окончателната стойност ще стане ясна на закрито заседание на КЕВР на 1 януари от 15 часа и веднага ще бъде обявена, уверява шефън на комисията Иван Иванов, цитиран от „Дневник“.

По думите му основните причини за по-малкия скок на цената са меката зима и рязкото поевтиняване на природния газ на Нидерландската газова борса, съобщава БТА.

В момента няма ползване на природен газ от Чирен и в хранилището има с 20 процента повече газ от други години, отбелязва още Иванов. Той припомни, че утре изтича договорът на „Булгаргаз“ с „Газпромекспорт“ и изтъкна, че се вижда, че България може да се справи и без доставки от Русия.

По думите му газовите хранилища в Европа са пълни и ако още няколко дни се задържи топло време на континента, може да имаме газ за три месеца, дори при спиране на доставките на синьо гориво.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"