fbpx

Русия се нареди сред основните доставчици на петрол и газ за Китай

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия се е превърнала в един от водещите доставчици на петрол и газ за Китай, с 13,8 милиарда кубически метра газ, доставени чрез тръбопровода Силата на Сибир през първите 11 месеца на 2022 г.

В началото на видеоконферентен разговор с китайския президент Си Дзинпин Путин отбелязва, цитиран от Ройтерс: „Според резултатите от тази година Русия стана един от лидерите в износа на петрол за Китай“. Русия изпреварва Саудитска Арабия като най-голям доставчик на суров петрол за Китай миналия месец.

Руският президент добавя, че Русия е вторият по големина доставчик за Китай на тръбопроводен газ и четвъртият най-голям доставчик на втечнен природен газ. По думите му през декември доставките са били с 18% над дневните договорни задължения.

Агенцията отбелязва, че руският енергиен износ за Китай се е увеличил значително след началото на войната в Украйна, когато западните страни наложиха безпрецедентни санкции на Русия.

Ройтерс припомня, че в края на ноември вицепремиерът Александър Новак заяви, че енергийният износ на Русия за Китай се е увеличил като стойност с 64% тази година и с 10% като обем.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"