fbpx

Цените на петрола през 2023-та – по-ниски от прогнозираните

Цените на петрола не предопределят големи печалби през 2023 г., тъй като помрачаващата се световна икономическа среда и избухването на COVID-19 в Китай застрашават растежа на търсенето и компенсират въздействието на недостига на предлагане, причинено от санкциите срещу Русия, показва проучване на Ройтерс.

В него 30 икономисти и анализатори прогнозират, че суровият петрол Brent ще струва средно 89,37 долара за барел през 2023 г., което е с около 4,6% по-ниско от консенсуса от 93,65 долара в проучване преди месец. Глобалният бенчмарк е бил средно 99 долара за барел през 2022 г.

Очаква се суровият петрол в САЩ да достигне средно 84,84 долара за барел през 2023 г., спрямо прогнозите от 87,80 долара през предходния месец.

Очакваме светът да изпадне в рецесия в началото на 2023 г., тъй като се усещат ефектите от високата инфлация и нарастващите лихвени проценти“, казва Брадли Сондърс, асистент икономист в Capital Economics, цитиран от агенцията.

Brent падна с повече от 15% от началото на ноември и в момента се търгува около 84 долара за барел, тъй като нарастващите случаи на COVID-19 в Китай понижиха перспективите за растеж на търсенето на петрол в най-големия вносител на суров петрол в света.

Пазарът на петрол все още е напрегнат въпреки отслабването на перспективите за търсене в световен мащаб, тъй като страховете от рецесията се разрастват“, изтъква Едуард Моя, старши анализатор в OANDA, добавяйки, че Китай ще бъде основният фокус през първото тримесечие на следващата година.

Повечето анализатори сочат, че търсенето на петрол ще нарасне значително през втората половина на 2023 г., водено от облекчаването на ограниченията на COVID-19 в Китай и от вероятно по-малко агресивния подход на централните банки към лихвените проценти.

Въздействието на западните санкции върху руския петрол се очаква да бъде минимално, показва проучването.

Не очакваме въздействие от горната граница на цената, която е създадена, за да даде сила за преговори на купувачи от трети страни“, анализират от Goldman Sachs.

Ройтерс припомня, че тази седмица Москва подписа указ, който забранява от 1 февруари за пет месеца доставките на петрол и петролни продукти за страните, които приемат тавана на цените.

В случай на сериозен спад на руския износ (който не очакваме да се случи), ОПЕК+ вероятно ще бъде готова да увеличи добива, за да предотврати твърде високото покачване на цените“, коментира фирмата за данни и анализи Kpler.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"