fbpx

Газът поскъпва с 6% през септември

КЕВР утвърди за септември цена на природния газ в размер на 63,35лв./MWh. Това е с около 6 % по-висока от цената на природния газ през м. август, която беше в размер на 59,67 лв./MWh.

Увеличението се дължи на сериозното повишение на борсовия индекс „TTF – месец напред“, чиято стойност  за септември е с 19% по-висока от стойността му за м.август. Индексът, който е ценообразуващ елемент за формиране на регулираната цена на природния газ, през последните седмици достигна над 44 евро/MWh и независимо, че през последните дни на август той спадна, ценовите изменения пряко се отразиха върху утвърдената от КЕВР цена, изтъкват от регулатора.

Съобщава се, че на проведеното открито заседание „Булгаргаз“ ЕАД е уверил, че дружеството е успяло да сведе до минимум увеличението на борсовия индекс и той влияе само частично върху регулираната цена за м. септември.

„Важен фактор за енергийната сигурност на Европа през зимния сезон са предприетите мерки за осигуряване на потреблението – газовите хранилища на континента са запълнени средно над 92%, а хранилището в Чирен – над 93 %“, коментира председателят на КЕВР доц.Иван Иванов.

Регулаторът е установил също така, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка. В ценовия микс за септември е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора IGB „България – Гърция“, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 52,45 % от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

Булгаргаз“ е сключил за септември и два договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"