fbpx

Китай предприема резки действия в подкрепа на икономиката

Китай засили мерките за стимулиране на колебливата икономика на страната, като водещите банки проправят пътя за по-нататъшни намаления на лихвите по кредитите, а източници на Ройтерс посочват, че Пекин планира допълнителни действия, включително облекчаване на ограниченията за покупка на жилища.

Като част от мерките за подкрепа китайските власти също намаляват размера на средствата, които институциите трябва да държат във валутни резерви. Мерките обнадеждиха инвеститорите, а според анализаторите те трябва да предотвратят по-нататъшен спад в затруднения сектор на имотите.

Китай се бори със забавяне, което разтърси глобалните пазари, като светлината на прожекторите сега е твърдо фокусирана върху спираловидната дългова криза на закъсалия предприемач Country Garden в сектор, който допринася за приблизително една четвърт от икономиката.

Регулаторите, включително жилищното министерство, централната банка и финансовия регулатор, през следващите седмици ще приложат мерки, върху които са работили през последните няколко месеца под ръководството на Държавния съвет, информира още Ройтерс.

Старши икономистът на ANZ Бети Уанг посочва, че няколко национални мерки за облекчаване на имотите през последните няколко седмици са надхвърлили пазарните очаквания. „Това е първият път от 2021 г., в който Китай обяви поредица от национални мерки за облекчаване на имотите. Те ще помогнат за възстановяване на доверието на пазара и ще предотвратят по-нататъшния спад на сектора.“

В близко бъдеще обаче пазарните настроения ще бъдат повлияни от резултата от решаващ тест за доверието на инвеститорите в Country Garden.

В четвъртък Country Garden удължи с един ден крайния срок за кредиторите да гласуват дали да отложат плащанията за частни облигации от 3,9 милиарда юана (537 милиона долара), за да дадат на притежателите на облигации „достатъчно време“ да се подготвят за гласуването.

Гласуването е ключово препятствие, пред което се изправя Country Garden, тъй като се стреми да избегне неизпълнение, като един от притежателите на доларовите облигации на предприемача заяви, че ако компанията не може да удължи вътрешния си дълг, тя няма да може да обслужва външни притежатели на облигации.

„Това беше бавно развиваща се автомобилна катастрофа“, коментира притежателят на облигации, който отказа да бъде идентифициран поради чувствителността на проблема, добавяйки, че опасенията са насочени към несигурността относно по-широката икономика и напрежението с Вашингтон. „Всичко, което правят в момента, ще има въздействие след пет до 10 години“, изтъква той, цитиран от Ройтерс




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"