fbpx

Газът поскъпва само с 13%

Природният газ няма да поскъпне с поисканите от „Булгаргаз“ 58%, а само с около 13 на сто. Около тази стойност се е обеденила на днешното обсъждане Комисията за енергийно и водно регулиране, пише „Сега“ по информация на БНР. Окончателното решение на комисията ще бъде взето на 1 април.

Нови цени на топлоенергията може да има от май месец, а на ВиК услугите – от лятото, уточнява председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

Ние трябва да направим анализ за всяка една топлофикация, за всяко едно ВиК-дружество. Колегите ще започнат да работят в момента, в който мораториумът приключи своето действие – 1 април. И ще имаме различни ценови решения и условия за различните ВиК и различните топлофикационни дружества“, информира Тодоров.

По повод газа той коментира: „Ще има повишаване на цените, защото България не произвежда газ, а го внася. Ако някой може да каже откъде да внесем малко по-евтин газ, комисията със сигурност ще задължи „Булгаргаз“ да се възползва от тези количества. Но газът е вносна стока, която се е вдигнала десетократно последната една година. Каквото може комисията ще направи, но е наивно да се очаква, че няма да бъдат повишени цените, свързани с енергията от газ“.

Още когато от Булгаргаз поискаха близо 60% поскъпване на суровината, КЕВР коментира, че се очаква в края на март ситуацията на пазарите да е разчлична, което ще позволи ревизиране на предлаганата от газовия ни доставчик цена. Прогнозите на комисията се оказаха верни, но от началото на април европейският газов пазар може да попадне в нова ситуация, предвид вероятността Русия да спре доставките на природен газ, ако не започнат разплащания в рубли, за което настоява Москва.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"