fbpx

Производствените цени скачат за година с над 40%

промишленост

Производствените цени на вътрешния пазар намаляват леко (0.1% ) през февруари спрямо предходния месец. Понижение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 2.8%, а повишение се наблюдава в добивната промишленост – с 2.6%, и в преработващата промишленост – с 2.4%.

По-голямо увеличение на цените на производител в преработващата промишленост е отчетено при: печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители – с 5.4%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 3.8%, и производството на основни метали – с 3.2%. Намаление се наблюдава при производството на химични продукти – с 1.9%, при производството на облекло – с 0.3%, и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 0.1%.

На годишна база през февруари ръстът на производствените цени е 40.5%. Ръст е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – със 77.9%, в преработващата промишленост – с 20.2%, и в добивната промишленост – с 11.3%.

Спрямо февруари 2021 г. съществен ръст на цените в преработващата промишленост е отчетен при: производството на химични продукти – с 49.7%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 33.5%, и производството на основни метали – с 32.9%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през февруари 2022 г. се увеличава с 2.9% спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2021 г. увеличението е с 19.8%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"