fbpx

Москва: Ако искате газ, търсете рубли

Председателят на русия парламент Вячеслав Володин смята, че ще е правилно ако бъде разширен списъкът на експортираните за рубли стоки, включително Русия да продава зърно, нефт и дървесина във своя валута.

Европейските държави имат всички пазарни възможности за разплащане в рубли. Няма трагедия тук. Много по-страшна е ситуацията, когато има пари, но няма товари. Ако искате газ, търсете рубли“, пише той в своя канал в Телеграм, цитиран от ТАСС.

Припомняме, по настояване на президента Путин руското правителдство и Газпром трябва да променят договорите с европейските държави, така че те да разплащат в рубли газовите доставки. Това трява да се случи от първи април, като Москва е категорична, че без пари газ няма да доставя. Европейският съюз, както и страните ог Г7 категорично отказват да се променят газовите договори.

Плащанията в рубли няма да започнат от 31 март

Вячеслав Володин изтъква още, че президентът Путин правилно е решил доставяният газ в „неприятелските страни“ да бъде разплащан в рубли.

Парламентарният шеф подчертава, че европейските политици трябва да приключат разговорите и да престанат да търсят оправдания, защо страните им не могат да плащат в рубли. „Те сами направиха всичко, за да подкопаят доверието в долара и еврото, така че Русия да отказва взаимни разплащания в тези валути“, коментира още Володин.

В заключение той заявява: „Обръщам се към колегите от националните парламенти на неприятелските държави. Отнесете се сериозно към въпроса за рублевите разплащания. С политиката на санкции, с която искахте да ни изолирате, вие изолирахте себе си. За приеманите решения трябва да се отговаря“.

България отказва да плаща в рубли за природния газ

Междувременно Германия – която е сред страните в ЕС най-силно зависими от руските доставки – обяви „ранно предупреждение“, че може икономиката да се окаже в извънредна ситуация с доставките на газ и обясни, че с тази мярка започва подготовка за евентуално прекъсване или спиране на вноса на природен газ от Русия.

Съгласно съществуващия план за извънредни ситуации на Германия, ранното предупреждение е първият от трите етапа и все още не предполага държавна намеса на пазара. Министърът на икономиката Роберт Хабек изтъкна в специално изявление, че доставките са защитени за момента и че Германия ги следи отблизо с пазарните оператори.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"