fbpx

Локдаун в Шанхай нанася нов удар върху автомобилната индустрия

Производителят на авточасти Aptiv изпрати по домовете им работници от производствена база в Шанхай, която доставя за Tesla и съвместно предприятие на General Motors, позовавайки се на проблеми, свързани с COVID-19, съобщава Reuters.

Говорител на Aptiv е отказал да коментира спирането на производството, но изтъкваа, че компанията изпълнява правителствени поръчки и производството за клиентите няма да бъде засегнато.

Aptiv има редица обекти в шанхайския квартал Jiading в западната част на града. Досега районът не е бил засегнат от двуетапното блокиране заради COVID-19 в града, което преди ден започна от изток.

Източници на агенцията са посочили, че работниците в един от обектите, който произвежда кабелни снопове, са били внезапно изпратени по домовете им, с инструкцията да останат вкъщи в сряда и да изчакат допълнително известие.

Клиентите на завода включват съвместното предприятие на Tesla и GM в Шанхай със SAIC Motor Corp.

Кабелните снопове са жизненоважни компоненти, те са уникални за всеки модел и превозните средства не могат да се произвеждат без тях.

Това се случва в момент, в който автомобилните производители, включително Volkswagen и BMW, се опитват да намерят алтернативни източници на кабелни снопове и други части, тъй като инвазията на Русия в Украйна – ключов производител на снопове – спря поточните линии и наруши сложните вериги за доставки.

Aptiv е един от най-големите производители на автомобилни кабели в Китай и доставя за почти всички производители на автомобили в Китай, сочи уебсайтът на района Jiading, цитиран от агенцията. Освен Tesla и GM, той снабдява съвместните предприятия на Volkswagen със SAIC, както и Ford и Toyota.

От агенцията изтъкват, че не са могли веднага да установят колко мащабно е спирането на производството на Aptiv и кога то трябва да бъде възобновено. Знае се, че западните райони на Шанхай ще бъдат затворени в петък до ранните часове на 5 април.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"