fbpx

Германия с рекорден дял на ВЕИ през 2023-та: над половината от произведената енергия

В Германия емисиите от електроенергийния сектор достигнаха през 2023 г. най-ниското си ниво от 70 години насам и за първи път страната надмина прага от 50% производство на електроенергия от възобновяеми източници. Този феномен обаче отчасти се отдава на спада в промишленото производство, което поставя под въпрос икономическото състояние страната, отбелязва Еuractiv.

До 2035 г. Германия иска да постигне безвъглеродна електроенергийна система. Тази цел представлява крайната точка на процес, стартирал през 2004 г., когато страната започва да субсидира енергията от възобновяеми източници.

И според новите данни, през изминалата година Германия е достигнала до средата на пътя.

Ако вземем предвид общото нетно производство на електроенергия, делът на възобновяемите енергийни източници възлиза на 54,9%“, обяснява Бруно Бургер, енергиен експерт в Института за слънчеви енергийни системи Fraunhofer ISE.

Вятърът, водата, слънцето и биомасата позволиха производството на 268 тераватчаса (TWh) електроенергия, според берлинската консултантска фирма Agora Energiewende.

Благодарение, наред с другите неща, на една изключително успешна година за слънчевите панели, където бяха инсталирани повече от 14 GW допълнителни мощности, Германия за първи път премина прага от 50% възобновяема електроенергия.

А делът на възобновяемите енергийни източници в производството на електроенергия се очаква да продължи да се увеличава, въпреки разочароващата година по отношение на ветрогенераторите, чиято инсталирана мощност е само 2,9 GW.

Ние сме на верния път по отношение на производството на електроенергия: производството ѝ от въглища е на исторически най-ниското си ниво, докато развитието на възобновяемите енергийни източници очевидно се ускори благодарение на упоритата работа през последните две години“, заявява Робърт Хабек, германски вицеканцлер и министър на икономиката и климата.

В бъдеще страната ще трябва да добави 19 GW слънчева енергия и 7,7 GW от вятърни турбини на сушата, за да достигне целта си от 80% възобновяема енергия, която си е поставила за 2030 г.

Значима победа за климата

Освен това производството на електроенергия от въглища, традиционно предпочитан източник в Германия, падна до най-ниското си ниво от Студената война насам, като намаля с 48 TWh и до 132 TWh.

Това е голяма победа за климатичните цели на страната, и това въпреки затварянето на последните ѝ ядрени електроцентрали: емисиите от електроенергийния сектор намаляха с 18%, което е два пъти по-малко от нивото им през 2007 година.

Сега правителството може да се похвали, че е достигнало най-ниското ниво на емисии от 70 години, като тези на парникови газове са намалели със 73 милиона тона, достигайки 673 милиона тона в електроенергийния сектор. Трябва да се отбележи, че тези данни са предварителни и окончателните цифри се очакват през март.

Кои са основните фактори за тази промяна?

Според Agora Energiewende основни причини за намаляването на емисиите от електроенергийния сектор са „увеличеният внос на чиста енергия и спадът на производство, особено в енергоемките промишлености, както и икономиите в потреблението на електроенергия и газ“.

През 2023 г. Германия се превърна от страна износител на електроенергия добивана от въглища (27,3 TWh през 2022 г., според Бруно Бургер) в голям вносител на евтина възобновяема и ядрена енергия.

Около половината от внесената електроенергия (8,6 TWh през 2023 г.) е от възобновяеми източници, една четвърт – от ядрени електроцентрали, а останалата част – от различни конвенционални източници.

Консултантската фирма смята, че 15% от намалението на емисиите може да бъде поддържано в дългосрочен план, но ако не бъдат въведени допълнителни промени, то останалите 85% ще се върнат, когато икономиката тръгне отново нагоре.

По-ниското търсене, наблюдавано през 2023 г., също изигра роля за спада на емисиите.

Energy Charts констатира, че потреблението на електроенергия в Германия е спаднало с 5,3% през тази година, тенденция, която може да не продължи, тъй като се очаква търсенето да се удвои до 2045 г. поради добавянето сред консуматорите на елктрическите автомобили и термопомпите.

Темпът на нарастване на новорегистрираните електрически автомобили остава стабилен в сравнение с предходните години, с около 18% нови коли. Термопомпите са по-малко популярни от еквивалентите им на изкопаеми горива, които продължават да се продават три пъти повече, въпреки рекордната година, която постигна чистото отопление в Германия.

Леонхард Пробст, изследовател в института Fraunhofer, също предупреждава да не се „мисли от гледна точка на икономическите фази“, като предполага, че икономическият спад и слабото търсене може да не продължат.

Всичко това подхранва скептицизма относно дълготрайността на спада на емисиите в страната, особено след като една част от този спад може да се отдаде на намаляването на индустриалното производство. Всъщност, в сравнение с 2015 г., то се е свило с около 20%, според Agora Energiewende.

Фактът, че емисиите в Германия са намалели, има по-малко общо със стратегическото, справедливо и междусекторно опазване на климата, отколкото с напълно неконтролирания срив на индустриалното производство“, казва Луиза Нойбауер, която ръководи младежкото движение за климата в Германия.

В същото време транспортът и строителството в Германия продължават да показват по-лоши резултати от предварително поставените цели. Транспортът е надхвърлил определения за 2023 г. лимит на емисиите с около 13 милиона тона, като те достигат 145 милиона тона, а строителството – с 9 милиона тона, като общите емисии при него са 109 милиона тона.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"