fbpx

Глобалната енергийна криза ускорява прехода към зелена енергия

Спадът в руския износ на изкопаеми горива след нахлуването в Украйна ще трансформира глобалния енергиен пейзаж за десетилетия и може да помогне за ускоряване на прехода към зелена енергия, се посочва в доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитиран от Ройтерс.

Годишният доклад на МАЕ за световната енергийна перспектива признава икономическия удар от намалените доставки на руски нефт, природен газ и въглища, но запазва най-добрия екологичен сценарий, при който не са необходими инвестиции в нови проекти за изкопаеми горива.

В документа се казва, че глобалната енергийна криза причинява дълбоки и дълготрайни промени, които могат да ускорят прехода към по-устойчива и сигурна енергийна система.

Енергийните пазари и политики се промениха в резултат на нахлуването на Русия в Украйна, не само за момента, но за десетилетия напред“, изтъква изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Енергийният свят се променя драматично пред очите ни. Отговорите на правителствата по света обещават да превърнат това в историческа и окончателна повратна точка към по-чиста, по-достъпна и по-сигурна енергийна система“, добавя Бирол.

Краткосрочните пропуски, създадени от намаляването на доставките на изкопаеми горива от Русия, ще трябва да бъдат запушени от другаде. Най-силните кандидати са проекти с „кратки срокове за изпълнение“, които бързо доставят доставки на петрол и газ на пазара, без да се създават зависимости.

Очаква се глобалните инвестиции в чиста енергия да нараснат до над 2 трилиона долара годишно до 2030 г., което е 50 на сто повече от настоящите нива, докато „международните енергийни пазари претърпяват дълбока преориентация през 2020 г. и страните се приспособяват към енергийния разрив Русия-Европа“, изтъкват още от МАЕ.

Ройтерс припомня, че миналата година МАЕ смая енергийната индустрия, посочвайки, че по-ниското търсене и увеличаването на горивата с ниски емисии правят новите нефтени и газови находища след 2021 г. ненужни в нейния най-благоприятен за климата сценарий с нулеви нетни емисии.

По отношение на Русия, МАЕ твърди, че страната, която е най-големият износител на изкопаеми горива в света, никога няма да си възвърне дела от глобалния енергиен микс, който имаше преди инвазията си в Украйна. Доставката на Русия на международно търгувана енергия ще спадне до 13% до 2030 г. от около 20% през 2021 г., прогнозира агенцията.

Глобалните емисии на изкопаеми горива, водещи до изменението на климата, ще достигнат своя връх до 2025 г., тъй като използването на въглища ще спада през следващите няколко години, търсенето на природен газ се поддържа на плато до 2030 г., а търсенето на петрол ще започне спад в средата на следващото десетилетие.

Един от ефектите от действията на Русия е, че ерата на бързо нарастване на търсенето на природен газ наближава своя край“, заявяват от МАЕ, посочвайки, че глобалното търсене на газ ще расте с по-малко от 5% между 2021 и 2030 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"