fbpx

Разплащане в евро за секунди 24/7 предлага ЕК

Европейската комисия е приела предложение за извършване на незабавни плащания в евро, които да бъдат достъпни за всички граждани и фирми, притежаващи банкова сметка в ЕС и в страните от ЕИП. Предложението има за цел да гарантира, че незабавните плащания в евро са достъпни, сигурни и обработвани безпрепятствено в целия ЕС.

Незабавните плащания позволяват да се прехвърлят пари по всяко време, ежедневно, в рамките на десет секунди. Това е много по-бързо в сравнение с традиционните кредитни преводи, които се получават от доставчиците на платежни услуги само в работно време и пристигат по сметката на получателя едва на следващия работен ден, което може да отнеме до три календарни дни.

Незабавните плащания значително увеличават скоростта и удобството за потребителите, например при плащане на сметки или получаване на спешни преводи (напр. в случай на спешна медицинска помощ). Освен това те помагат за значително подобряване на паричния поток и спестяват разходи за бизнеса, особено за МСП, включително търговците на дребно. Те освобождават пари, които понастоящем са заключени в транзит във финансовата система, така нареченото „плаващо плащане“, който можеше да се използва по-рано за потребление или инвестиции (почти 200 милиарда евро са заключени всеки ден). Но в началото на 2022 г. само 11% от всички кредитни преводи в евро в ЕС са незабавни. Това предложение има за цел да премахне бариерите, които пречат на незабавните плащания и ползите от тях да станат по-широко разпространени.

Предложението, което изменя и модернизира Регламента от 2012 г. относно Регламента за единните плащания в евро (SEPA), се състои от четири изисквания по отношение на незабавните плащания в евро:

  • Незабавните плащания в евро да станат универсално достъпни, със задължение за доставчиците на платежни услуги в ЕС, които вече предлагат кредитни преводи в евро, да предложат и тяхната незабавна версия в рамките на определен период.
  • Задължение за доставчиците на платежни услуги да гарантират, че цената, начислявана за незабавни плащания в евро, не надвишава цената, начислявана за традиционни, немигновени кредитни преводи в евро.
  • Повишаване на доверието в незабавните плащания, със задължение на доставчиците да проверяват съвпадението между номера на банковата сметка (IBAN) и името на бенефициента, предоставено от платеца, за да предупреди платеца за възможна грешка или измама, преди да бъде извършено плащането .
  • Премахване на напрежението при обработката на незабавни плащания в евро, като същевременно се запази ефективността на проверката на лица, които са обект на санкции от ЕС, чрез процедура, при която доставчиците на платежни услуги ще проверяват поне всеки ден своите клиенти спрямо списъците със санкции на ЕС, вместо да проверяват всички транзакции една по една един.



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"