fbpx

Рекордни концентрации на парниковите газове: времето изтича, алармира ООН

Концентрациите на парникови газове са се повишили с темпове над средните до нови рекорди миналата година, съобщава метеорологичната агенция на ООН, предупреждавайки, че времето изтича, за да могат хората да направят трансформационните промени, необходими за ограничаване на покачването на глобалната температура, предава Ройтерс.

Годишният доклад на Световната метеорологична организация е първият от няколкото, публикувани преди срещата на върха на ООН за климата следващия месец в Египет и цели да насърчи лидерите към действие.

Увеличенията в атмосферните концентрации и на трите парникови газа – въглероден диоксид, метан и азотен оксид – изпреварват средното увеличение през последното десетилетие, показа проучването, което означава, че сега всички те са на нови рекордни нива.

Концентрациите на основния парников газ въглероден диоксид се повишиха с 2,5 части на милион до 415,7 – ниво, невиждано отпреди най-малко 3 милиона години, когато Земята е била много по-топла. Скокът на мощния, улавящ топлината газ метан е най-високият от воденето на статистика през 1983 г., се казва в доклада. Метанът е газ номер 2, който допринася за затоплянето след въглеродния диоксид.

Продължаващото нарастване на концентрациите на основните газове, които улавят топлината, включително рекордното ускоряване на нивата на метан, показва, че се движим в грешната посока“, заявява генералният секретар на СМО Петери Таалас, изтъквайки трансформацията в енергетиката, индустрията и транспортните системи.

Необходимите промени са икономически достъпни и технически възможни. Времето изтича“, алармира той, цитиран от Ройтерс.

Парниковите газове са отговорни за затоплянето на планетата и предизвикването на екстремни метеорологични явления като горещи вълни и интензивни валежи. За разлика от емисиите, които могат да бъдат намалени, например чрез намалено пътуване и индустрия по време на пандемията, голяма част от въглеродния диоксид, отделен преди десетилетия, остава в атмосферата и активира бавни процеси като повишаване на морското равнище в продължение на хилядолетия.

СМО съобщавна, че учените разследват причината за изключителното покачване на нивата на метан от 18 части на милиард до 1908 миналата година след подобно увеличение през 2020 г. Най-големият принос идва от влажните зони, сметищата и оризовите полета – фактор, който може да бъде причинен от по-топлото време, ускоряващ естествените процеси на разлагане, отбелязва агенцията.

Оксана Тарасова, старши научен сътрудник в СМО, призовава за разширяване на мрежата за мониторинг, особено в близост до влажни зони. „Това е доста страшно. Не можете да знаете накъде се насочвате, ако не разбирате точните процеси„, изтъква тя пред Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"