fbpx

Горивата няма да поскъпват около Великден, малки бензиностанции бедстват

Според Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация около Великден ново поскъпване на горивата не се очаква. Пред БНТ той коментира, че за момента високите цени свиват потреблението, а интересът на търговците не е високи цени и ниско потребление, а обратното – по-ниски цени и високо потребление. “От търговска гледна точка не мисля, че ще има увеличение на цените на горивата преди Великден„,изтъква Делчев.

По думите му, намалял е броят на хората, които зареждат пълен резервоар на бензиностанциите. „Преди се зареждаха пълни резервоари, сега се зарежда гориво за 20 – 30 – 40 – 50 лева„, коментира Долчев.

Ако цените на горивата у нас продължат да растат пропорционално на растежа на цената на суровия петрол, в един момент държавата трябва да се замисли да се намеси в помощ на хората и търговците, смята още експертът.

Междувременно „Сега“ съобщава, че част от малките бензиностанции в страната са спрели да работят нощно време с цел да намалят разходите си. Пред медията зам.-председателят на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива Димитър Хаджидимитров изтъква, че с търговската отстъпка от 5-6 ст. на литър малките бензиностанции не могат да си покрият месечните разходи от около 6000 лв. (включващи заплати, осигуровки, такси за поддръжка на техниката) за работата на подобен обект.

Хора от бранша подозират и сговор между кабинета и най-големия производител на течни горива. Цитира се вицепремиера Василев, според чиито думи кабинетът се е договорил с рафинерията да калкулира цените според по-евтиния руски петрол. „Това създаде хаос на пазара, защото всички останали играчи, основно вносителите на горивата, формират цената си по сорта „Брент“. Правителството договори цена, изгодна за него и за монопола, убедени са търговци, цитирани от „Сега“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"