fbpx

Готова ли е служебната ни власт да нарушава евросанкции срещу Москва

Ден след като българският служебен кабинет обяви, че „преговорите с Газпром са неизбежни“, от Европейската комисия окончателно заявиха, че указът на руския президент Владимир Путин, с който се утвърждава нов ред за плащане по договорите за доставка на природен газ с „Газпром“, нарушава санкциите, наложени от ЕС.

Припомняме, служебният енергиен министър Христов коментира, че преговорите с руската компания ще са тежки, но така и не стана ясно, защо са необходими те при положение, че имаме действащ дългосрочен договор с руската компания. Вероятно служебният кабинет визира именно изискването на Москва за разплащане в рубли.

Подписаният на 31 март указ на руския президент Владимир Путин не е в съответствие с нашите санкции„, заяви говорител на Европейската комисия, цитиран от „Дневник“.

Той пояснява, че предвиденото участие в схемата по плащанията на Руската централна банка, която е санкционирана от ЕС, би бил проблемът, свързан със санкциите.

Говорителят на Европейската комисия припомни, че тя е дала указания на държавите членки как могат да извършват плащания за купения от тях руски природен газ, без да нарушават санкциите. „Тези насоки не са променени„, заявява говорителят.

Според препоръките, публикувани още през май, компаниите могат да открият сметки в руската „Газпромбанк“, съгласно новите условия за плащане, въведени от Москва през март. Те трябва да извършат плащането по тях във валута, посочена в договорите им с руския държавен газов доставчик, и да обявят, че плащането е приключено, припомня „Дневник“.

В указанията се казва още, че не е необходимо сметките да бъдат във валута, различна от посочената в договора с „Газпром“, както и че откриването на втора сметка в „Газпромбанк“, в която сумата от първата сметка да се превалутира в рубли, би било нарушение на европейските санкции.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"