fbpx

Запътихме се към „Газпром“ с идеята за евтин руски газ

В рамките на няколко часа енергийни експерти и икономисти коментираха като голяма грешка отказа от всички оферирани танкери втечнен газ и огромното поскъпване на руския природен газ, а вицепремиерът Алексиев и енергийният министър Христов след това съобщиха, че преговорите с Газпром са почти неизбежни.

Пред Нова телевизия икономистът Георги Ангелов изтъкна, че руският газ е поскъпнал с 2000% и посъветва: „Всеки, който се отоплява на газ, трябва да премине на друго отопление тази зима„. Според него трябва да инвестираме в трафопостове, кабели и климатици, за да може мрежата да поеме натоварването.

Според Ангелов е било глупост да откажем танкерите, защото след няколко месеца ще струват милиарди повече. По думите му още през април-май е трябвало да вземем седемте договорени танкера, но и допълнителен азерски газ, както и всякакъв друг газ, за да може да имаме достатъчни количества.

По-добре да имаме излишък и да продаваме, отколкото да имаме дефицит и да затваряме предприятия„, посочи той и допълни: „Не тези 7, а 17 танкера, ако можем, трябва да вземем. Всичкият капацитет на Ревитуса и в Турция, ако можем да запазим, и после да изнасяме газ през Румъния към Унгария и Германия, където знаем, че дефицитът е голям и газът е скъп”.

Няколко часа по-късно, след заседание на кризисния щаб, съвместно с бизнеса и синдикатите, вицепремиерът Алексиев и министърът на енергетиката Христов обявиха, че преговори с Газпром са наложителни. Те се аргументираха с това, че за октомври не е осигурено цялото количество необходим ни газ, а за ноември и декември за момента можем да разчитаме само на договорените доставки от Азербайджан, които покриват една трета от потреблението.

Двамата отново повториха, че газ има в изобилие, но проблемът е във високите цени, като не конкретизираха колко ще струват подновени руски доставки. Те съобщиха, че имат много оферти както за тръбен, така и за втечнен газ и посочиха, че целта е да се намерят най-изгодните варианти.

От бизнеса, в лицето на шефа на АИКБ Велев, заявиха, че не се интересуват откъде ще е газът, а само каква ще е цената му. Велев обаче уточни, че за бизнеса ще е поносима цена от 250 лева за MWh и прогнозира, че само с доставки на руски газ можем да я постигнем.

Припомняме, служебният кабинет не прие офертата за всичките 7 танкера втечнен газ, защото нямало осигурени слотове за разтоварване, като Христов днес обвини предишния кабинет, че договорил танкери, без да резервира слотове. По думите му всичко в Ревитуса било разпродадено като капацитет и ако сме били купили слотове за въпросните танкери, газът щял да дойде до България на огромна цена, която бизнесът ни не може да понесе.

Не стана и ясно, какви преговори с Газпром трябва да има, при положение, че съществува валиден дългосрочен договор с руската компания. Вероятно проблем ще бъде искането на Москва страните по договорите с Газпром да си плащат в рубли при сложна схема за превалутиране.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"