fbpx

Петролът тръгна надолу, „изплашен“ от вдигнатите лихвени проценти в САЩ

Цените на петрола се понижиха в понеделник, слагайки край на тридневен ръст, тъй като инвеститорите са загрижени, че агресивното повишаване на лихвените проценти в САЩ ще отслаби световната икономика и ще намали търсенето на гориво, съобщава Ройтерс.

Октомврийските фючърси за суров петрол Brent се понижиха с $1,20, или с 1,2%, до $95,52 за барел.

Фючърсите на американския западнотексаски суров петрол (WTI) с доставка през септември, които трябва да изтекат в понеделник, се понижиха с $1,24, или с 1,4%, до $89,53 за барел. По-активният октомврийски договор е на $89,27, спад от $1,17, или 1,3%.

В петък Brent и WTI се покачиха за трети пореден ден, но паднаха с около 1,5% за седмицата заради по-силния долар и страховете от търсенето.

Доларовият индекс се повиши до петседмичен връх в понеделник, след като президентът на Федералния резерв на Ричмънд Томас Баркин заяви, че „желанието“ сред централните банкери е към по-бързо, предварително зададено увеличение на лихвените проценти. По-силният долар прави петролът по-скъп за купувачите в други валути.

Инвеститорите ще обърнат голямо внимание на коментарите на председателя на Фед Джеръм Пауъл, по време на речта му на годишната глобална конференция на централните банки в Джаксън Хоул, Уайоминг, очаквана в петък.

Смята се, че Фед има повече възможности за повишаване на лихвите, отколкото централните банки на други големи икономики, които са по-крехки.

Цените на петрола паднаха и поради притесненията относно забавянето на търсенето на горива в Китай, най-големият вносител на петрол в света, поради кризата с електроенергията в югозапада, причинена от гореща вълна.

Ограничаването на мощностите в Китай в някои региони също е проблем, тъй като може да повлияе на икономическата активност“, коментира Хироюки Кикукава, генерален мениджър на изследванията в Nissan Securities.

Югозападната китайска провинция Съчуан ще удължи ограниченията за индустриалните потребители на електроенергия до 25 август, в опит да се справи с намаляващото производство на водноелектрическа енергия и нарастващото търсене на електроенергия за домакинствата след дълга гореща вълна, съобщава финансовата новинарска служба Caixin, цитирана от Ройтерс

Междувременно лидерите на Съединените щати, Великобритания, Франция и Германия са обсъдили усилията за съживяване на ядрената сделка с Иран от 2015 г., съобщава Белият дом в неделя, без да се посочват подробности.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"