fbpx

Грешна методология вдига изкуствено инфлацията, твърди Нидерландия

Нидерландия ще промени начина, по който измерва цените на енергията, плащана от потребителите, за да подобри прогнозите за инфлацията, съобщава нейната статистическа агенция (CBS), цитирана от Ройтерс.

Агенцията заяви през ноември, че търси проблем с измерванията на цените на енергията, които според нея са накарали страната – и вероятно други в Европа – да надценяват инфлацията.

В момента CBS използва само новоподписани договори, за да определи разходите за газ и електричество в кошницата от стоки и услуги, закупени от типично нидерландско домакинство, но много домакинства имат по-стари договори, сключени на по-ниска цена.

Агенцията изтъква, че от първата оценка на инфлацията за юни, която ще бъде публикувана на 30 юни, ще започне да използва данни за транзакции от доставчици на енергия, за да определи реалните разходи за потребителите.

Проучването на агенцията показва, че инфлацията би била по-ниска от отчетената между средата на 2021 г. и края на миналата година, докато настоящата методология води до подценяване сега, когато цените на енергията започват да падат.

Въз основа на текущите си оценки инфлацията достигна връх от 14,5% през септември миналата година, което би било между 7,6 и 8,1%, ако се използва новият метод, посочват от CBS.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"