fbpx

Властта установи, че цените на храните на едро намалява, на дребно расте

С презентация от 11 слайда правителството показа сериозното разминаване между цените на едро и стойността на храните на търговския щанд в магазина.

По време на брифинга на трима министри – вицепремиерът, който се занивама и с икономиката Алексиев, на земеделието Гечев и на икономиката Стоянов, конкретни имена на търговци или вериги не бяха споменати, нито на източниците на представената информация. Изтъкнато бе специално обаче, че война на веригите не се обявява.

Шефът на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев съобщи, че всеки ден инспекторите хващат по 200 нарушения в магазинната мрежа – т.нар. нелоялни практики. Той даде пример с промоция на киви – „само днес най-ниска цена“, но се оказало, че то е с 20% по-скъпо в сравнение с други търговски обекти.

Продължавали и другите  измами – стока с промо цена в брошурата липсва на щанда, цената на щанда е ниска, а на касата маркират стоката по-скъпо, внос от Турция Гърция и други страни се рекламира „с произход България“.

Сред заключенията на презентацията се посочва, че:

  • Има сериозно поскъпване на основните хранителни продукти през 2022 г., като начало на поскъпването съвпада с началото на войната в Украйна
  • Относително стабилизиране на цените на повечето продукти през последните два до три месеца
  • През януари 2023 г. годишната инфлация на хранителните стоки се свива до 24,5% , при достигнати 26,1% през ноември 2022 г.
  • През последния месец се наблюдава и тенденция на понижение на някои от основните храни, които са обект на наблюдение

Обръща се внимание на някои „асиметрии“ и „маржове“:

  • Цените на дребно не винаги отразяват с адекватни темпове тенденциите при търговията на едро
  • Широк диапазон на маржовете между цените на едро и на дребно – от около 10% при хляба до над 100% при някои продукти
  • Необяснимо големи и дори разширяващи се маржове при някои продукти, като яйца, масло, кашкавал и сирене
  • Оттам – съмнения за неоправдано високи цени на дребно

При прясното мляко се наблюдава относително стабилни цени на дребно от края на 2022 г. насам, разширяване на маржа между цените на едро и на дребно в края на 2022 г. до около 25% и стесняване през последните две седмици на февруари 2023 г. (до 16% към 22.02.)

По-конкретно:

  • на 14 декември изкупната цена за литър мляко е била 1,05, на едро достига до 2,69, а на дребно е 3,34
  • на 22 февруари цифрите съответно са 1,03 – 2,91 – 3,36

При кашкавала от краве мляко се наблюдава следната тенденция – задържане на цените на едро и същевременно продължаващо повишение на цените на дребно и нарастване на разликата между цените на едро и на дребно до 20% към края на февруари. Така на 22 февруари кашкавал „Витоша“ едро е струвал 20,24 лв. за килограм, а на дребно – 24,34.

Огромни диспрорции се наблюдават при кравето масло, стигащи до 61% разлика между цена на дребно и едро – 2,62/4,21 лв. За сравнение цената на дребно в Германия е 2,59, а в Австрия 2,55.

При яйцата тенденцията също е странна – поевтиняване на едро и поскъпване на дребно, така на 22 февруари 1 яйце на едро е струвало 0,39 лв, а на дребно 0,55 лв. Фермерските яйца са 0,34 лв., а в Румъния цената на дребно е 0,43 лв.

На брифинга бе изтъкнато, че големите маржове за веригите идвали най-вече от таксите, които събират от доставчиците си – за реклама, за асортимент, за предно място на щанда и др. Тези такси не са незаконни, но служебният кабинет има намерение да ги забрани, посочиха вицепремиерът Алексиев Гечев. За целта в момента се подготвят нормативни промени.

Бе обявено, че до 10 дни ще е готов сайтът, на който е желателно хранителните вериги да публикуват цените си, за да могат потребителите да се ориентират откъде да пазаруват.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"