fbpx

Хвърлен е спасителният пояс към Credit Suisse, ще се срине ли инерцията на вдигане на лихвите

Бързо нарастващите лихвени проценти затрудняват някои фирми да изплащат или обслужват заеми, увеличавайки шансовете за загуби за кредиторите, които вече се притесняват от рецесия, коментира Ройтерс.

Трейдърите сега залагат, че Федералният резерв, от който миналата седмица се очакваше да ускори повишаването на лихвените проценти заради постоянната инфлация, може да спре или да обърне курса си.

Залозите за голямо увеличение на лихвените проценти на ЕЦБ на срещата в четвъртък също се изпариха бързо, изтъква агенцията. Движението на паричните пазари предполага, че търговците вече виждат по-малко от 20% шанс за повишаване на лихвите с 50 базисни пункта.

Засега инвеститорите са насочили вниманието си към Credit Suisse.

Следващата важна стъпка трябва да излезе от техния главен изпълнителен директор и да покаже по-скоро новата си стратегия на обществеността, за да успокои пазарите“, коментира, цитиран от Ройтерс, Тарек Хорчани, ръководител на отдела за основни брокерски сделки в Maybank Securities в Сингапур.

Междувременно официално стана ясно от изявление на Credit Suisse, че ще заеме до 54 милиарда долара от централната банка на Швейцария, за да подкрепи ликвидността и доверието на инвеститорите, след като спадът на акциите й засили страховете за глобална банкова криза.

Съобщението на банката, което дойде посред нощ в Цюрих, предизвика ръст от 24% на акциите на Credit Suisse и помогна да се обърнат някои от тежките загуби на фондовите пазари, водени от опасенията на инвеститорите за потенциални бягства на банки по света.

Credit Suisse е първата голяма глобална банка, на която е хвърлен спешен спасителен пояс след финансовата криза от 2008 г. и нейните проблеми породиха сериозни съмнения дали централните банки ще успеят да поддържат борбата си с инфлацията с агресивно повишаване на лихвените проценти.

Втората по големина банка в Швейцария заяви, че ще използва опция за заемане на до 50 милиарда швейцарски франка (54 милиарда долара) от централната банка.

Това последва уверенията на швейцарските власти в сряда, че Credit Suisse отговаря на „изискванията за капитал и ликвидност, наложени на системно важни банки“ и че може да получи достъп до ликвидност на централната банка, ако е необходимо.

Анализаторите на JP Morgan изтъкват, че мерките ще спечелят време на швейцарския кредитор да извърши своето преструктуриране. „Комбинацията от мерки трябва да е достатъчна, за да спре негативните движения в капиталовата структура, тъй като пазарът оценява потенциалното въздействие на ликвидния натиск“, казват от JP Morgan.

Докато акциите се възстановяваха, разходите за застраховане на експозиция към дълг на Credit Suisse се сринаха. Петгодишните суапове за кредитно неизпълнение се понижиха със 128 базисни пункта до 1016 базисни точки спрямо затварянето в сряда, след като достигнаха рекордни върхове този ден. Европейският банков индекс <.SX7P) се повиши с 2,4% след драматичната швейцарска интервенция, като акциите на големите банки се повишиха и застрахователната защита на облигациите, емитирани от BNP Paribas, Deutsche Bank и UBS също се върна надолу, информира Ройтерс.

Проблемите на 167-годишната банка изместиха фокуса за инвеститорите и регулаторите от Съединените щати към Европа, където Credit Suisse доведе до разпродажба на банкови акции, след като най-големият й инвеститор заяви, че не може да предостави повече финансова помощ поради регулаторни ограничения.

Притесненията относно Credit Suisse се добавиха към по-широките страхове в банковия сектор, предизвикани от колапса миналата седмица на Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank, две средни фирми в САЩ.

Фокусът на инвеститорите е също така върху всякакви действия от страна на централните банки и други регулатори на други места за възстановяване на доверието.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"