fbpx

И ЕС втвърди тона срещу Русия

В случай на нова агресия на Русия срещу Украйна ЕС предвижда „разширяване и засилване на съществуващия режим на санкции“ срещу Москва, предупреди председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Capital.fr.

Москва е предупредена. В случай на нова агресия на Русия срещу Украйна, Европейският съюз е готов да предприеме допълнителни санкции. „ЕС ще отговори адекватно на всяка нова агресия, включително и при нарушаване на нормите на международното право и всяко друго злонамерено действие срещу нас или нашите съседи, включително и Украйна“, заявява фон дер Лайен в декларация направена на видеоконференция пред посланиците на страните от ЕС.

Този отговор ще приеме формата на „разширяване и засилване на съществуващия режим на санкции. Нещо повече, ние сме готови да предприемем допълнителни рестриктивни мерки“, добави тя. ЕС предприе икономически санкции срещу Русия след анексията на Крим през 2014 г. и Москва отговори с ответни съразмерни мерки.

От няколко седмици вече Русия струпва значителни военни части и въоръжения на границата с Украйна.

Европейският отговор в случай на нова агресия ще бъде обсъден от министрите на външните работи на ЕС по време на среща на 13 декември, която ще предшества срещата на върха на 15 декември между държавните глави на страните-членки и колегите им от 5 от 6-те страни от Източното партньорство – Украйна, Грузия, Молдова, Армения и Азербайджан. Беларус се изключи сама от това партньорство. Европейската комисия работи по икономическите санкции, които да бъдат предложени на страните-членки.

Урсула фон дер Лайен разобличи в декларацията си очевидния опит на Москва „да разклати реформаторското правителство в Молдова манипулирайки доставките на газ във времена, когато цените на енергията са високи. „Ние сме длъжни да предпазим нашите общества и демокрации от този тип цинични геополитически игри, които се водят от позиция на силата“, допълни тя.

„Скоро ние ще представим нов инструмент, за да разколебаем другите да използват срещу нас тактиката на принудата“, продължи тя като настоя на необходимостта да се налагат санкции срещу „тези, които упражняват неоснователен натиск срещу нас“.

ЕС работи в тясно сътрудничество с НАТО, на която са членки 21 от 27-те държави. „Но Европа може и трябва да действа самостоятелно. Това ще ни помогне да гарантираме стабилността в нашия регион и да се подготвим по-добре, за да посрещнем новите заплахи“, завършва фон дер Лайен.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"