fbpx

Икономиката – разделителната линия между Макрон и Льо Пен

Вторият тур на президентските избори във Франция ще противопостави Еманюел Макрон на Марин Льо Пен. Възгледите на двамата по въпросите на икономиката са в повечето случаи противоположни.

Те се портивопоставят почти по всичко, освен по основната тема на кампанията – покупателната способност. За да подпомогнат франзузите да закърпят месеца, нещо което става все по-трудно, те изповядват една и съща политика: тази на „каквото и да струва“. Както по времето на Ковид-19, независимо кой се настани в Елисейския дворец, държавата ще продължи да отпуска помощи на домакнствата, за да облекчи тяхното положение. Без съмнение тази им позиция игра в тяхна полза. В допитване до общественото мнение преди първия тур, те получават най-голямо и еднакво доверие по въпроса за покупателната способност.

Като действащ президент, решенията на правителство му работеха в негова полза

От есента цената на газа е замразена, покачването на цената на електроенергията е ограничено до 4%. Обелкчения има и върху цената на дизела и бензина на бензиностанциите, като от 1 април държавата възстановява 18 евроцента на литър. Кандидатката на крайната десница беше първата, която направи тази тема център на кампанията си с цел да привлече гласа на народните класи, най-големите губещи от намаляването на покупателната способност.

Тя им обещава светло бъдеще с увеличаване на заплата, която да осигури достойно съществуване. Това увеличение трябва да бъде над 10% за тези, които получават до три минимални работни заплати. То ще бъде съпътствано от облекчаване на вноските както на работодателите, така и на тези, които получават минимална заплата. Накрая тя иска да намали драстично ДДС, най-вече на горивата от 20% на 5,5% още на следващия ден след избирането си.

Реалистично ли е това?

Това е невъзможно, защото размерът на ДДС е решен на европейско ниво. Льо Пен ще трябва да започне преговори с 27-те преди да може да го намали. Кандидатката на Националния сбор значително смекчи антиевропейската си риторика. Тя вече не иска да излиза от еврозоната. Това е завой на 1800 в сравнение с предишните ѝ две кандидатури.

Въпреки еволюция ѝ, не се вижда ясно как тази евроскептичка ще може да спечели на своя страна мнозинство сред страните-членки по една такава тема, силно свързана с проблема за предотвратяване на климатичните промени. Европейският съюз е привърженик на висок ДДС върху енергията, защото това е част от набора инструменти, които се използват за намаляване на потреблението с надеждата в крайна сметка това да доведе до намаляването на въглеродните емисии.

Европа продължава да бъде друга тема на противопоставяне между двамата победители на първия тур. За Макрон тя е приоритет в политиката му за икономически суверенитет, докато Марин Льо Пен мисли преди всичко „национално“ със създаването, наппример, на независим френски фонд за финансиране на реиндустриализацията.

Реформата на пенсионната система е друга тема, по която двамата имат диаметрално противоположни виждания

Марин Льо Пен иска да намали пенсионната възраст на 60 години за тези, които са натрупали 40 години трудов стаж, докато, обратно, Макрон иска да я увеличи на 65 години. Кандидатката на крайната десница иска индексиране на пенсиите с темпа на инфлацията, което би позволило покачване на покупателната способност на възрастните. Това би означавало скъсване с практика, съществуваща повече от 30 години.

Президентът Макрон, който не успя да извърши реформата по време на управлението си, предлага нова опростена версия, съсредоточена основно около възрастта. Тази реформа се основава на принципа, който лежи в основата на цялостната му програма: стремежът да се насърчат хората да работят. Той иска също така получаващите RSA (помощ, която се предоставя на хората загубили работата си или е допълнение към доходите на тези, които са се върнали на работа, но имат ниска заплата) да полагат труд в част от свободното си време.

Накрая това е единственият кандидат, който има амбицията за връщане към пълна заетост. Той се хвали, че е успял да постигне значително намаляване на безработицата. За всички тези обещания е предвиден бюджет от кандидатите, но неговото реално остойностяване е твърде съмнително. Битката между двата тура без съмнение ще бъде за разходите за тези две програми.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"