fbpx

Икономисти прогнозират свиване с 0,6% на германския БВП за 2023-та

Пет икономически института* прогнозират, че брутният вътрешен продукт в Германия ще се свие с 0,6% през 2023 г., тъй като нарастващите лихвени проценти оказват влияние върху икономиката, а високата инфлация потиска потреблението, съобщава Ройтерс и уточнява, че в пролетната си прогноза институтите са очаквали ръст от 0,3%.

Най-важната причина за тази ревизия е, че промишлеността и частното потребление се възстановяват по-бавно, отколкото очаквахме през пролетта“, изтъка Оливър Холтемюлер, вицепрезидент и ръководител на отдела по макроикономика в Института за икономически изследвания в Хале (IWH), цитиран от агенцията.

Бизнес настроенията напоследък отново се влошиха и като цяло индикаторите показват, че производството е спаднало значително през третото тримесечие на 2023 г., отбелязват икономистите.

Очаква се БВП да се свие с 0,4% през третото тримесечие, след стагнация през второто тримесечие. Въпреки това увеличенията на заплатите последваха скоковете на цените, цените на енергията паднаха и износителите частично прехвърлиха по-високите си разходи, което означава, че покупателната способност се връща. Следователно се очаква спадът да отшуми до края на годината, се посочва още в прогнозата.

През последното тримесечие на годината се очаква растежът отново да се повиши, но със скромно увеличение от 0,2%.

За 2024 г. институтите – четири германски и един австрийски – прогнозират ръст на БВП от 1,3%, по-малко от 1,5% преди това. За 2025 г. се прогнозира ръст на БВП от 1,5%.

През следващите години намаляващият потенциален темп на растеж поради свиването на работната сила ще става все по-очевиден, посочват икономическите институти.

Инфлацията се очаква да бъде 6,1% през тази година и да спадне до 2,6% догодина, според есенните прогнози. През миналата година инфлацията е била 6,9%. През 2025 г. се очаква инфлацията в Германия да падне до 1,9%.

*Съвместните икономически прогнози се изготвят от института Ifo, Института за икономически изследвания Халей, Института за световна икономика в Кил, Института за икономически изследвания RWI – Лайбниц и Австрийския институт за икономически изследвания




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"