fbpx

Ryanair съкращава полети заради забавени доставки от Boeing

Ryanair Holdings

Ryanair обявиха в четвъртък съкращения на зимния си график поради закъснения в доставката на самолети Boeing, но все пак най-голямата авиокомпания в Европа по брой пътници посочва, че прогнозата за трафика за цялата година не е засегната „все още“, информира Ройтерс.

От изявлението става ясно, че авиокомпанията е очаквала да получи доставка на 27 самолета между септември и декември, но поради забавяне на производството в Spirit Fuselage в Уичита, Канзас, съчетано с ремонта и забавянето на доставката на Boeing в Сиатъл, сега очаква да получи само 14 самолета през тримесечния период.

Анулирането на полети ще влезе в сила от края на октомври и ще бъде съобщено на всички засегнати пътници по имейл през следващите дни, посочват от Ryanair.

На тази ранна дата не очакваме тези забавяния на доставката да повлияят съществено на целта ни за цяла година от 183,5 милиона трафик“, заявява главният изпълнителен директор на групата Майкъл О’Лиъри, цитиран от Ройтерс.

Но, по думите му, ако закъсненията се влошат или продължат в периода от януари до март 2024 г., може да се наложи да се преразгледа тази цифра и евентуално да се коригира леко надолу.

Тази сутрин акциите на Ryanair паднаха с 1,4%.

Бюджетната авиокомпания заяви, че ще намали три самолета от тези, базирани на летище Шарлероа в Белгия, два от Дъблин и пет от италианските летища, включително Бергамо, Неапол и Пиза. Също така ще има намаление на самолетите на летището East Midlands в Обединеното кралство, Порто в Португалия и Кьолн, Германия, става ясно още от съобщението.

Ryanair работи с Boeing, за да се опита да ускори доставките през периода от януари до май 2024 г., така че да може да навлезе в пиковия туристически сезон през лятото на 2024 г. с всички 57 доставки на нови самолети Boeing, както се очаква“, заявяват от авиокомпанията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"