fbpx

Индекс на Саймън: изобилието в света расте с над 500% за 43 години

Изданието Human Progress представя Индекса на изобилието на Саймън (SAI), който количествено определя и измерва връзката между ресурсите и населението...

SAI преобразува относителното изобилие на 50 основни стоки и световното население в една стойност. Индексът стартира през 1980 г. с базова стойност 100. През 2023 г. SAI възлиза на 609,4, което показва, че през последните 43 години изобилието на ресурсите е нараснало с 509,4%. Всичките 50 стоки са били по-изобилни през 2023 г., отколкото през 1980 г.

SAI се основава на идеите на икономиста от Университета на Мериленд и старши сътрудник в Катонския институт Джулиан Саймън, който е пионер в изследването и анализа на връзката между растежа на населението и изобилието на ресурси. Ако ресурсите са ограничени, твърдят опонентите на Саймън, тогава увеличаването на населението трябва да доведе до по-високи цени и недостиг. И все пак Саймън откри чрез изчерпателни изследвания в продължение на много години, че е вярно обратното. С увеличаването на световното население почти всички ресурси стават по-изобилни. Как е възможно?

Индекс на изобилието на Саймън, Графика: Human Progress

Саймън разбира, че суровините без знанието как да се използват нямат икономическа стойност. Знанието е това, което превръща суровините в ресурси, а новите знания са потенциално безгранични. Саймън също разбира, че само човешките същества са тези, които откриват и създават знания. Следователно ресурсите могат да растат безкрайно и неограничено. Всъщност човешките същества са основният ресурс.

Визуализиране на промяната

Изобилието на ресурси може да се измери както на лично ниво, така и на ниво население. Можем да използваме аналогия с пицата, за да разберем как работи това. Изобилието на лично ниво измерва размера на отделно парче пица. Изобилието на ниво население измерва размера на цялата пица, която може да стане по-голяма по два начина: парчетата могат да станат по-големи или броят им да се увеличи. И двете могат да се случат едновременно.

Ръстът в изобилието на ресурси може да се илюстрира чрез сравняване на две диаграми. Създайте първата диаграма, представяща населението на хоризонталната ос и изобилието на лични ресурси на вертикалната ос. Поставете жълт квадрат, за да представите началната година 1980 г. Индексирайте изобилието както на населението, така и на личните ресурси до стойност единица. След това начертайте втора диаграма за края на 2023 г. Използвайте синьо, за да различите тази втора диаграма. Мащабирайте го хоризонтално за растежа на населението и вертикално за растежа на изобилието на лични ресурси от 1980 г. Накрая, наслагвайте жълтата диаграма за началната година върху синята диаграма за края на годината, за да видите разликата в изобилието на ресурси между 1980 г. и 2023 г.

Визуализация на връзката между растежа на глобалното население и изобилието на лични ресурси на 50-те основни стоки (1980–2023 г.), Графика: Human Progress

Между 1980 г. и 2023 г. средната времева цена на 50-те основни стоки е спаднала със 70,4 процента. За времето, необходимо за спечелване на парите за закупуване на една единица от тази стокова кошница през 1980 г., ще получите 3,38 единици през 2023 г. Следователно височината на вертикалната ос на изобилието на лични ресурси в синята кутия се е повишила до 3,38. Освен това през този 43-годишен период населението на света е нараснало с 3,6 милиарда, от 4,4 милиарда до над 8 милиарда, което показва увеличение от 80,2 процента. Като такава, ширината на синята кутия на хоризонталната ос се е разширила до 1,802. Следователно размерът на синята кутия е нараснал до 3,38 на 1,802, или 6,094 (вижте средната кутия на фигурата).

Както показва полето вдясно, изобилието от лични ресурси е нараснало с 238 процента; населението нараства с 80,2 процента. Жълтата начална кутия е с размер 1.0, докато синята крайна кутия е с размер 6.094. Това представлява 509,4% увеличение на изобилието на ресурси на ниво население. Изобилието на ресурси на ниво население нараства с общ годишен темп от 4,3 процента през този 43-годишен период. Също така трябва да се има предвид, че всяко увеличение на населението с 1 процентен пункт съответства на увеличение с 6,35 процентни пункта в изобилието на ресурси на ниво население (509,4 ÷ 80,2 = 6,35).

Промени в отделните стоки: 1980–2023 г

Както беше отбелязано, средната времева цена на 50-те основни стоки е спаднала със 70,4% между 1980 г. и 2023 г. Като такива, 50-те стоки са станали с 238,1% по-изобилни (средно). Най-много е нараснало агнешкото месо (675,1%), а най-малко изобилието на въглища (30,7%).

SAI се увеличава от стойност от 520,1 през 2022 г. до 609,4 през 2023 г., което показва увеличение от 17,1 процента. През тези 12 месеца 37 от 50-те стоки в набора от данни са увеличили изобилието си, докато 13 са намалели. Изобилието варира от 220,8% увеличение за природния газ в Европа до 38,9% намаление за портокалите.

След рязък спад между 2021 г. и 2022 г., който е причинен от пандемията от COVID-19, правителствените блокирания и съпътстващата парична експанзия и руската инвазия в Украйна, индексът силно се възстановява. Както беше отбелязано, от 1980 г. изобилието на ресурси нараства с много по-бързи темпове от населението. Ние наричаме тази връзка свръхизобилие. Изследваме тази тема в изданието си „Свръхизобилие: Историята на растежа на населението, иновациите и човешкия разцвет на една безкрайно изобилна планета“.

За да разберем по-добре промените в нашия стандарт на живот, трябва да преминем от мислене в количества към мислене в цени. Докато количествата на даден ресурс са важни, икономистите мислят в цените. Това е така, защото цените съдържат повече информация, отколкото количествата. Цените показват дали даден продукт става повече или по-малко изобилен.

Но цените могат да бъдат изкривени от инфлацията. Икономистите се опитват да коригират инфлацията, като преобразуват текуща или номинална цена в реална или постоянна цена. Този процес обаче може да бъде субективен и спорен. За да преодолеем подобни проблеми, ние използваме времеви цени. Това, което е най-важно, е колко време е необходимо, за да спечелите парите за закупуване на продукт. Времевата цена е просто номиналната парична цена, разделена на номиналния почасов доход. Цените на парите са изразени в долари и центове, докато цените на времето са изразени в часове и минути. Има шест причини, поради които времето е по-добър начин от парите за измерване на цените.

Първо, цените на времето съдържат повече информация, отколкото цените в парите. Тъй като иновациите намаляват цените и увеличават заплатите, цените на времето улавят по-пълно ползите от ценните нови знания и растежа на човешкия капитал. Да погледнем само цените, без да гледаме и заплатите, разказва само половината от историята. Цените на времето улесняват погледа към цялата картина.

Второ, времевите цени надхвърлят усложненията, свързани с конвертирането на номинални цени в реални цени. Времевите цени избягват субективни и оспорвани корекции като индекса на потребителските цени (CPI), дефлатора на БВП или имплицитния дефлатор на цените (IPD), индекса на цените на личните потребителски разходи (PCE) и паритета на покупателната способност (PPP). Времевите цени използват номиналната цена и номиналния почасов доход във всеки момент, така че не са необходими корекции на инфлацията.

Трето, цените на времето могат да бъдат изчислени за всеки продукт с произволна валута по всяко време и на всяко място. Това означава, че можете да сравните цената на хляба във Франция през 1850 г. с цената на хляба в Ню Йорк през 2023 г. Анализаторите също така са свободни да избират от различни ставки на почасов доход, които да използват като знаменател при изчисляване на цените по време.

Четвърто, времето е обективна и универсална константа. Както отбелязва американският икономист Джордж Гилдър, Международната система от единици (SI) е установила седем ключови показателя, шест от които са ограничени по един или друг начин от времето. Като единственият необратим елемент във Вселената, с насоченост, придадена от термодинамичната ентропия, времето е крайната референтна рамка за почти всички измерени стойности.

Пето, времето не може да бъде раздуто или фалшифицирано. То е както фиксирано, така и непрекъснато.

Шесто, имаме перфектно равенство на времето с точно 24 часа в денонощието. Като такива, трябва да сравняваме неравенството във времето, а не неравенството в доходите. Когато измерваме разликите във времевото неравенство вместо неравенството в доходите, получаваме още по-положителна представа за глобалните стандарти на живот.

Тези шест причини правят използването на времеви цени по-добри от използването на парични цени за измерване на изобилието на ресурси. Времевите цени са елегантни, интуитивни и прости. Те са истинските цени, които плащаме за нещата, които купуваме.

Световната банка и Международният валутен фонд (МВФ) проследяват и отчитат номиналните цени на голямо разнообразие от основни стоки. Анализаторите могат да използват всяка поредица от почасови ставки като знаменател за изчисляване на цената на времето. За SAI създадохме прокси за глобален почасов доход, като използвахме данни от Световната банка и Conference Board, за да изчислим номиналния БВП на отработен час.

С тези данни изчислихме времевите цени за всичките 50 от основните стоки за всяка година и след това сравнихме промяната във времевите цени във времето. Ако цените на времето намаляват, изобилието от лични ресурси се увеличава. Например, ако цената на времето на даден ресурс намалее с 50 процента, тогава за същия период от време получавате два пъти повече или 100 процента повече. Изобилието от този ресурс се е удвоило. Или, за да използваме аналогията с пицата, отделното парче е два пъти по-голямо. Ако населението се увеличи с 25 процента за същия период, ще има 25 процента повече парчета. Така цялата пица ще бъде 150 процента по-голям [(2,0 x 1,25) – 1].




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"