fbpx

Индия пред дефицит на въглища

Очаква се Индия да се сблъска с по-широк недостиг на въглища през третото тримесечие, заради по-високото търсене на електроенергия, показа презентация на вътрешното енергийно министерство, цитирана от Ройтерс. Това ще влоши още повече рисковете от широко разпространени прекъсвания на електрозахранването.

Гладната за енергия нация очаква местните доставки на въглища да паднат с 42,5 милиона тона през тримесечието, с 15% по-високо от прогнозираното по-рано, изтъква агенцията. Сред причините са нарастналото търсене на електроенергия и по-ниското производство от някои мини.

Мрачната прогноза показва степента на недостиг на гориво в Индия, в момент, когато годишното търсене на електроенергия расте с най-бързия темп от най-малко 38 години и световните цени на въглищата се търгуват на почти рекордни нива, поради свиване на доставките в резултат на кризата Русия-Украйна.

Въпреки това, един от слайдовете в презентацията показа, че повечето щати все още не са възложили договори за внос на въглища и че индийските комунални услуги ще останат без въглища до юли, ако не бъдат внесени въглища.

Запасите от въглища в електроцентралите са намалели с около 13% от април, което се изразява в осем дни нужда от въглища, най-ниското ниво по това време на годината от поне девет години.

Индия сега очаква търсенето на въглища да скочи с с 3,3%.

Прогнозираният в момента годишен недостиг на въглища е 49,3 милиона тона, почти три пъти повече от предвидените по-рано 17,7 милиона тона.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"