fbpx

Путин обещал на Макрон и Шолц да пусне зърното, ако паднат санкциите

Москва е готова да увеличи износа на селскостопанска продукция, в това число украинско и руско жито, но при условие, че паднат санкциите срещу Русия.

Това е заявил Владимир Путин по време на 80-минутен тристранен телефонен разговор с френския президент Макрон и германския канцлер Шолц.

Темата за изострящата се продоволствена ситуация в света е била сред акцентите в разговора. Путин и повторил позицията на Москва, че проблемите с доставките са заради грешки на Запада и санкциите му срещу Русия, която е готова да осигури безпрепятствено извозване на украинско зърно от черноморските пристанища, както и да увеличи собствените си доставки, в това число и на торове.

Макар Путин да не е конкретизирал кои санкции срещу Москва иска да бъдат свалени, по-рано прессекретарят на руския президент Песков е посочил, че става въпрос за „онези незаконни решения, които възпрепятстват фрахта на корабите, износа на зърно и т.н.“.

Руският лидер остро е поставил въпроса и за снабдяването на Украйна със западни оръжия, предупреждавайки, че това може да доведе до по-нататъшна дестабилизация на ситуацията и изостряне на хуманитарната криза, като е потвърдил отвореността на Москва за възобновяване на диалога с Киев, който остава „замразен“ по вина на Украйна.

От своя страна Макрон и Шолц са призовали Путин да освободи украинските военни и членовете на батальона „Азов“, които миналата седмица се предадоха в района на завода „Азовстал“ в Мариупол.

Освен това двамата са настояли за незабавно спиране на огъня и изтегляне на руските войски, както и за сериозни и откровени преговори между президентите Путин и Зеленски.

Не се съобщава руският президент как е отговорил на тези искания.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"