fbpx

Сърбия се похвали, че е договорила най-евтиния руски газ

След телефонен разговор с Владимир Путин сръбският президент Вучич се похвали, че Сърбия е договорила най-добрата в Европа цена на природния газ, доставян от Москва.

Договорът е за 3 години, като 2,2 млрд. куб. метра ще бъдат доставяни за между 310-408 долара за хиляда куб. метра, остава отворен въпросът за допълнителните 800 млн. куб. метра, които са необходими на Белград, заради увеличеното потребление.

Мога да кажа, че ще имаме добра зима, що се отнася до газовите доставки“, заявява Вучич, като подчертава, че в момента Сърбия получава три пъти по-евтин газ, сравнено с Европа, а през зимата той ще е 10 пъти под европейските цени. „Вероятно само Армения и Беларус ще имат по-добри цени„, отбелязва Вучич, цитиран от ТАСС.

В предишни коментари сръбският президент е изтъквал, че за Белград са важни три фактора – обемите на газови доставки, цената и надеждността. Припомняме, западната ни съседка получава природния газ по транзитния газопровод „Балкански поток“, построен от България за 3 млрд. лева, който страната ни не може да ползва.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"