fbpx

Индия все по-малко разплаща в долари вноса на руски въглища

Индийските компании използват все по-често азиатски валути, за да плащат за вноса на руски въглища, избягвайки щатския долар и намалявайки по този начин риска от нарушаване на западните санкции срещу Москва. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на митнически документи и източници от индустрията.

Агенцията припомня и за голяма индийска сделка за въглища, включваща китайски юан, като митническите данни подчертават как разплащанията без долари стават нещо обичайно.

Индия агресивно увеличава покупките на руски петрол и въглища от началото на войната в Украйна, помагайки за смекчаване на въздействието на санкциите на Москва и позволявайки на Ню Делхи да си осигури суровини с отстъпки в сравнение с доставките от други страни.

Русия вече е третият по големина доставчик на въглища за Индия през юли, като вносът се повиши с над една пета в сравнение с юни до рекордните 2,06 милиона тона.

През юни индийските търговци са платили най-малко 742 000 тона руски въглища, което се равнява на 44% от 1,7 милиона тона руски внос през този месец, използвайки валути, различни от щатския долар, съобщава още Ройтерс.

Освен това, индийските производители на стомана и на цимент са купували руски въглища, използвайки дирхам на Обединените арабски емирства, хонконгски долар, юан и евро през последните седмици, сочат митническите документи, разгледани от агенцията.

Юанът представлява 31% от плащанията в нещатски долари за руски въглища през юни, а хонконгският долар – 28%. Еврото достигна под една четвърт, а емиратският дирхам около една шеста, показват данните.

Двама търговци, базирани в Индия, които купуват въглища за местни клиенти, и търговец, базиран в Европа, който се занимава с руски въглища, заявиха, че очакват делът на транзакциите, различни от долари за руски въглища да се увеличи, тъй като банките и други страни проучват начини да се предпазят от по-нататъшни затягане на санкциите, макар че купуването на руски въглища с щатски долари не е незаконно за индийските фирми.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"