fbpx

По 5 млн. лева дневно „тръгват“ към фирмите

Министърът на иновациите Александър Пулев се ангажира до българските фирми да достигат по 5 млн. лева на ден от процедури за общо 735 млн. лв. безвъзмездни средства, които ще са налични за малкия и среден бизнес до края на годината през програми, управлявани от Министерството на иновациите и растежа.

Пулев представи екипа си  – зам. министри Надя Христова и Стефан Савов и началник на политическия кабинет Красимир Якимов, като изтъкна, че ще направят всичко възможно тези средства да стигнат до най-нуждаещия се сегмент от бизнеса, а именно малките и средни фирми.

Той уточнява, че 600 млн. лева от тези средства идват само по линия на Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/, по който фирмите вече могат да кандидатстват през платформата ИСУН.

По думите му първата процедура по Плана вече е отворена – тя е за технологична модернизация и към момента бизнесите имат възможност да кандидатстват за тези средства. Процедурата е в размер на 260 млн. лева, а срокът за кандидатстване е до 21 септември.

„Окуражавам всички микро, малки средни предприятия да се запознаят с тази програма – тя е отворена и по нея вече има близо 20 кандидатствали компании”, заяви Пулев, като поясни, че по процедурата могат да кандидатстват фирми от секторите на преработвателна промишленост, творческа дейност, медии, научна дейност, управление на отпадъците и др.

Следващата процедура за безвъзмездни средства до края на 2022 г. по ПВУ е за за ИТ решения и киберсигурност за МСП. Тя стартира през септември с бюджет от 30,6 млн. лв. и по нея ще бъдат подкрепени приблизително 1 400 предприятия.

До края на 2022 г. предстои и стартиране на първата процедура по новата Програма “Конкурентоспособност и иновации в предприятията” 2021-2027 г., която до дни ще бъде внесена за официално одобрение в ЕК. Тя ще бъде за разработване на иновации в предприятията с бюджет около 145 млн. лв. Финансирането ще се използва за развойна дейност в предприятията, включително чрез сътрудничество между две предприятия.

Българските компании могат да кандидатстват по отворената програма за Технологична модернизация от Плана за възстановяване и устойчивост изцяло електронно в ИСУН на следния адрес. Към момента  кандидатствалите компании са 18.

От ведомството уточняват, че цялата информация и необходими документи компаниите могат да открият на интернет сайта на Министерството на иновациите и растежа в специално създадената секция за ПВУ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"