fbpx

В Азербайджан следят с повишен интерес газовата ни връзка с Гърция

Медиите в Баку следят много внимателно събитията около газовата връзка България-Гърция и довършителните дейности за нейното пускане в експлоатация.

Пред Trend.az изпълнителният диресктор IGB от българска страна Теодора Георгиева коментира, че помпеният капацитет на газопровода ще бъде три милиарда кубически метра, с възможност за увеличаване до пет милиарда кубически метра, а половината от честотната лента на интерконектора вече е запазена.

По думите й въвеждането на IGB в търговска експлоатация се очаква до края на август тази година, като обръща внимание, че тъй като IGB ще осигури транспортирането и доставките на газ от нови източници, това го прави ключов елемент от енергийната сигурност на България и част от националния план за диверсификация на газовите източници.

Честно казано, започнахме проекта IGB преди няколко години в напълно различна реалност. Още тогава бяхме сигурни, че пазарът ще има голям интерес към този проект и ползите от него в региона ще бъдат големи. Но днес, когато сме толкова близо до комерсиално стартиране, уместността на този проект надхвърля националните граници. Сега говорим не само за осигуряване на диверсификация на регулярните доставки за България и Гърция, но и за доставки за целия регион на Югоизточна Европа. Западните Балкани са изцяло нова възможност за IGB и след увеличаване на капацитета до пет милиарда кубически метра годишно ще можем да доставяме и за Молдова и Украйна. Този проект ще бъде една от първите големи стъпки към по-силна и обединена Европа в светлината на тези нови реалности“, коментира Георгиева пренд Trend.az.

За „Азернюз“ Георгиева добавя, че увеличаването на капацитета на интерконектора ще позволи пренос не само на още газ от Азербайджан, но поради свързаността с Транс-адриатическия тръбопровод (TAP) по връзката може да се пренася втечнен природен газ за България и Югоизточна Европа от терминала в Александруполис. В бъдеще има потенциал и за подобен внос от САЩ, Катар, Египет, Алжир и други доставчици.

По-рано днес вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев и регионалният минстър арх. Шишком инспектираха българския участък от газовата връзка. Припомняме, след като миналата седмица служебният кабинет бе обвинен, че саботира пускането на газовата връзка, Шишков декларира, че цялата държава ще помага за довършителните дейности.

Днес той информира, че за по-бързото завършване на обекта ще има всекидневни проверки от регионалните структури на ДНСК в Хасково и Стара Загора. Ежедневно те ще докладват за извършените строително-монтажни работи. На практика надзорната фирма ще получи офис в централата на ДНСК. Така ще може заедно с  началника на дирекцията да събират всички необходими документи за пускането на конектора в експлоатация.

Искаме, докато строителят си завършва недовършените строителни дейности, надзорът и ДНСК да проверят всички документи за готовите сегменти,  за да няма забавяне в последствие“, отбелязва арх. Шишков. Това ще позволи да се спечели време и когато строежът бъде готов, още на следващия ден да бъде сформирана приемателна комисия и газопроводът да се въведе в експлоатация.

По думите му приоритетно ще се работи за пускането на газовата връзка, а всички довършителни дейности, като изграждане на обслужващи пътища, възстановяване на щети по напоителни канали и др., ще се завършат на втори етап. Това, което няма да попречи обектът да се ползва, ще бъде реализирано на първи етап, увери регионалният министър.

Според арх. Шишков най-проблематична остава компютърната връзка на газопровода със съоръженията в Гърция. Тя е от съществено значение, за да потече газ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"